Zomervakantie 2017 (4)

De zeiltocht: Ameland – Terschelling

Op 26 juli voeren we terug van Nes naar West-Terschelling. Over de heenreis naar Ameland kun je lezen in mijn vorige blog. De tijden dat we de verschillende ondieptes konden passeren hadden we voor deze dag als volgt berekend:

  • Blauwe Balg: 11.20-14.20u
  • O44-O56: 12.20-14.20u
  • O24-O26: 10.50-14.50u

We vertrokken met een behoorlijk aantal boten rond 09.00u uit de haven. Iets later dan gepland, want een van onze jongens wilde zijn havenvriendinnetje nog gedag zeggen. Zij zou met haar ouders richting Schiermonnikoog varen die dag….en wij de andere kant op. Hij was er wel even door van slag, maar gelukkig was er onderweg genoeg afleiding. (We hebben nog wel de hele vakantie bij alle platbodems gecontroleerd of we haar toevallig zagen, onze jonge Romeo dan.)

Groetjes aan Doutzen!

Omdat we rond hoogwater bij O44-O56 moesten zijn, betekende het dat we nu eerst ongeveer 8 mijl stroom tegen hadden in het Molengat en het Borndiep. Om niet teveel achterop schema te raken moest de motor aan bij MG4 tot het begin van de Blauwe Balg. Met de motor in stand-by zeilden we om 11.15u in ongeveer 20 minuten met de stroom mee door deze geul en verder richting O56. Na de Blauwe Balg was de snelheid op het zeil weer hoog genoeg (stroom mee) en kon de motor uit. Om 12.35u moest bij O56 de motor weer aan, en we waren in 20 minuten bij O44. Nu zijn wij echte zeilmensen dus al dat gemotor vinden wij niet ideaal. Maar zonder snelheid op het wad dobberen is met alle geulen en stromen weer niet veilig te noemen. Al met al waren we blij dat de motor na alle eerdere problemen weer betrouwbaar kon worden gestart!

Om 13.45u waren we bij de laatste ondiepte (O24) en om 15.00u konden we uiteindelijk aanleggen in de ons inmiddels vertrouwde haven van West-Terschelling. De tocht was, door het af en toe bijzetten van de motor, geheel volgens planning in 6 uur voltooid. Langer dan de heenreis, maar nu hadden we natuurlijk ook een groot stuk stroom tegen gehad in het Borndiep.

Vandaag is het prachtig weer!

De bestemming: Terschelling

Lees meer over de bezienswaardigheden van dit mooie waddeneiland in mijn vorige blog!

Benieuwd naar het vervolg van de reis? Kijk dan hier.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.