Zeeziekte te lijf!

Zeeziekte kan je tocht behoorlijk vergallen, wat kan je ertegen doen?

Inderdaad, schipper en bemanning beleven weinig plezier aan een zeiltocht als zeeziekte de kop op steekt. En de een heeft er meer last van dan een ander. Inmiddels weten wij voor ons gezin wie tot welke categorie behoort. Dus proberen we het een beetje voor te zijn; als iemand eenmaal misselijk is, helpt een pilletje ook niet meer zo makkelijk.

De volgende maatregelen kun je treffen:

 • Bij flinke golven/zwaar weer: iedereen naar buiten.
 • Niet lezen of op de iPad.
 • Beperk het kijken door de verrekijker of op de kaart.
 • Neem preventief een middeltje tegen wagenziekte (zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek).
 • Zet een puts klaar en leg uit waar die voor is. Dat geeft rust bij de kids.
Nu gaat het wel, maar staren op een klein scherm is lastig bij meer golven.

Bij een langere tocht kun je ’s ochtends het beste al broodjes smeren voor vertrek. Dan hoef je niet het keukentje in om slingerend iets klaar te maken.

Zorg er ook voor dat de vuilwatertank leeg is voor vertrek! Onder helling kan deze anders via het toilet overlopen in de natte cel. Niet zo fris natuurlijk… en niet fijn om dit probleem op te lossen als de boot onder helling door de golven stampt. Mogelijk is je maag er dan helemaal niet tegen bestand. Leeg dus je vuilwatertank waar en wanneer het maar mogelijk is.

Wat wij bij voorkeur niet eten:

 • Zoetigheid, snoep, zoet broodbeleg
 • Koffie (de schipper)
 • Vette hap voor vertrek, of een overvloedige maaltijd

Wat wel goed gaat meestal:

 • (Vooraf geschild) appeltje
 • Water (met mate, maar stel het drinken niet te lang uit)
 • Iets hartigs, zoals pringles/chips

Zeeziekte kan zich in een vroeg stadium bij iemand uiten als hoofdpijn of moeheid. Houd de persoon in de gaten als deze gaat dommelen.

Bij mij helpt het om te gaan sturen. Achter het roer heb je goed overzicht, je kunt op de golven anticiperen en houdt steeds de horizon in het oog. Bovendien ben je continu bezig en dat leidt af. Sturen helpt voor mij tegen zeeziekte.

Meestal is er niets aan de hand… en anders neem je voorzorgen!

Sturen tegen zeeziekte is voor de kinderen niet echt een optie natuurlijk. Het kan fijn zijn om ze een beetje af te leiden; moppen vertellen (die moet je op een ander moment dan maar even uit je hoofd leren) of een luister-CD opzetten. Ze kunnen bijvoorbeeld zo laag mogelijk in de kuip gaan zitten. Mijn kinderen vinden het fijn om hun benen dan omhoog te leggen op de zitting van de bank aan de lage zijde. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar dat schijnt hen te helpen ….

Ondanks de voordelen van middelen tegen reisziekte (als je ze op tijd hebt ingenomen dan), bestaat er ook een belangrijk nadeel: je kunt er duf of zelfs slaperig van worden. Onze schipper heeft eens zo’n tabletje gebruikt en het hielp redelijk tegen de zeeziekte, maar toen we later tussen opkruisende boten terecht kwamen had hij toch moeite om de situatie goed in te schatten. Ikzelf, zonder tabletje, schrok wel van zijn dufheid en slechte beoordelingsvermogen op dat moment. Omdat er meerdere soorten middelen tegen reisziekte zijn, loont het wel de moeite om uit te zoeken welk middel voor jou persoonlijk goed werkt, en de minste dufheid geeft. Zeker als je schipper bent!

Als toegift nog even dit… ik kwam laatst een filmpje tegen met een verrassend eenvoudige tip. Ik weet niet of het werkt, maar we gaan het zeker uitproberen over een paar maanden. Dan hebben we de bovenstaande tips misschien wel helemaal niet meer nodig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.