Weer te water!

De afgelopen weekeinden hebben onafgebroken in het teken gestaan van onze boot. Na eindelooooos afkrabben, schuren, en tenslotte het aanbrengen van de nieuwe lagen antifouling was de onderkant bijna klaar. Alleen op de plaatsen waar de boot in de stempels van de bok stond, was de oude blauwe laag nog zichtbaar. Gelukkig bestaat er zoiets als ‘ombokken’: de werf verplaatst de boot een stukje in de bok, zodat de stempels op een andere plek de romp raken. Op verzoek kon de kiel ook wat hoger van de grond geplaatst worden, zodat ook daaronder kon worden geschilderd.

Het afhalen, schuren en vullen van de 4 resterende blauwe plekken was gelukkig niet veel werk. Ook het verven niet; dit keer was het vooral veel wachten tussen de lagen door.

Opvallend was wel dat onder de stempels de conditie van de bovenlaag minder goed was. Er moest een aantal plekken uitgekrabd worden (zie foto). Maar na alle oefening met de rest van de romp was dit natuurlijk een klusje van niets…! Ook zijn we de nieuwe anodes niet vergeten, en dit keer hebben we aluminium anodes aangebracht (bedoeld voor zoet water). De oude anodes waren namelijk niet alleen overgeschilderd met antifouling (?!) maar ook voor zout water (=zink anodes).

 

Te water

Op een woensdag eind april ging onze C36 weer te water, de schipper zou erbij zijn. Maar toen hij op de afgesproken tijd in de haven arriveerde, lag de boot er al in. Prima natuurlijk (op zich), maar helaas waren de afgesproken zaken niet gedaan. Dat viel ook meteen op: de nieuwe Trilens radar reflector was er niet opgezet, de windmeter/vaan was niet vervangen en ook de schroef had geen borgpin gekregen.

Tijdens onze zeilvakantie vorige zomer hoorden we dat ooit bij een andere C36 (mk I) de schroef van de as was geschoten, wat de nodige schade aan het onderwaterschip had veroorzaakt. Bij onze schroef leek wel een borging te missen..!? Dus dit was niet iets om maar even te laten zitten tot volgend jaar.

De boot moest er dus weer uit, Trilens + windmeter + borgpin aangebracht en hup, er weer in! Toegegeven, dat gebeurde allemaal prima en vakkundig, maar je moet het dus wel allemaal checken en dubbel checken… ook al was het vooraf duidelijk afgesproken. (Ook de zeilen zouden worden gewassen. Ze lagen daar al de hele winter; maar in het voorjaar niets gewassen. Dan kijken we nog maar weer een jaar langer tegen die muggenlijkjes aan …).

 

Naar de nieuwe haven

Datzelfde weekend zijn we gaan vieren dat de boot klaar was, en hoe kan dat beter dan met een fijne zeiltocht! Na heel wat heen-en-weer gerij om de auto’s op de juiste plekken te zetten (zodat we zondag ook weer naar huis zouden kunnen rijden), scheepten we in voor een tocht via Muiderberg naar Noord-Holland. Dat was weer helemaal genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.