Waterplanten Markermeer 2019

Bevaarbaar of niet?

Het houdt de meeste watersporters op het westelijk deel van het IJsselmeer elk jaar weer bezig: is het Markermeer nog bevaarbaar, of niet? Voor de tochtplanning is het nuttig om te weten waar je nog wel, en waar je niet kunt zeilen. Want, anders dan motorboten, zul je meestal niet alleen in de vaargeul willen blijven. Het is dan goed om te weten hoe ver het fonteinkruid, de belangrijkste snelgroeier in dit gebied, al is opgerukt.

Fonteinkruid gesignaleerd?

Omdat wij veel op ’t Markermeer varen en de pagina over waterplanten die ik vorig jaar heb gemaakt destijds veel bezocht is, heb ik besloten dit jaar weer informatie te delen over dit onderwerp. Ik zal op dit blog updates geven van wat ik tijdens onze tochten heb gezien, en waar dat was. De lijst hieronder zal ik steeds aanvullen, elke keer als ik ter plaatse heb gevaren. Hopelijk kunnen de lezers deze info gebruiken voor hun eigen vaarplanning. Ik hoor graag, of je het nuttig vindt!

Fonteinkruid en andere waterplanten, gefotografeerd op de Marker Wadden.

 

Stand-van-zaken 2019:

13+14 april: geen waterplanten gezien op een woelige tocht (golven), op een rechte lijn tussen Hoorn en Volendam (en vv.)

15 mei: tussen Volendam en Hoorn (rechtstreekse koers) wederom geen waterplanten tegengekomen. Water was vlak, dus eventuele groei was goed te beoordelen. Van andere zeiler gehoord dat hier langs de westoever wel sprake is/zou zijn van fonteinkruid, maar dit dus zelf niet gezien. Zelf geen waterplanten aan het roerblad gehad (dit valt bij ons als eerste op).

18 en 19 mei: tussen Marken en Volendam (Gouwzee) buiten de vaargeul waterplanten gezien. Hier doorheen gevaren zonder problemen (boot steekt 1.35m diep). De vaargeul richting Marken is vrij van waterplanten.

29 mei: op het traject tussen Volendam en Enkhuizen zijn buiten de vaargeul sporadisch waterplanten zichtbaar die groeien tot bijna aan het wateroppervlak. Geen velden op dit traject. Wel losse stukken die in het water drijven. Onbelemmerde doorvaart.

2 juni: in de haven van Volendam hopen wier op sommige steigers. Blijkbaar is er nu toch ergens in de buurt een wierveld…!? Collega zeiler heeft op een tocht tussen Monnikendam en Edam vandaag wel waterplanten gezien, maar nog niet zo veel. Met een diepgang van 1.85m geen last gehad op dit traject, maar bij het aanmeren wel waterplanten zichtbaar.

29+30 juni: tussen en Enkhuizen en Volendam is goed te varen. Wel grote hopen wier op steigers en in de Krabbegat sluis op de kade. In de buurt van ton Mn1-GZ2 zie je losse ‘wolken’ waterplanten donker afsteken vlak onder het wateroppervlak. Op dit deel zijn het losse kolonietjes, er worden nog geen ‘platen’ gevormd. Er bleef gelukkig niets aan de boot hangen. Ik zou echter niet aanraden meer westelijk onder de oever te varen (Hoornse Hop). Die waterplanten op de kade zullen toch ergens vandaan komen…

5+7 juli: prima varen tussen Volendam en Enkhuizen (koers 30′ en 210′ vice versa). Iemand gesproken die thuishaven in Hoorn heeft. Direct onder de punt van Enkhuizen zou het fonteinkruid al beginnen. Dus daar moet de vaargeul aangehouden worden richting Hoorn. Op de lijn Enkhuizen-Hoorn is er wel echt minder wier dan vorig jaar, in mijn beleving.

27+28 juli: tussen Marken en Volendam enkele wiervelden gezien, met name bij ’t Paard van Marken en het begin van de strekdam bij de Gouwzee. Als je ten oosten van de boeienlijn Mn1-GZ2 en kardinaal M-O blijft is er gewoon goed te varen. Wij voeren (per ongeluk) iets ten westen van Mn3 en daar begon het al… snelheid nam af en bij het achteruit slaan van de schroef kwamen er allerlei stukken plant boven water drijven. Het was ter plaatse 2,5m diep en het fonteinkruid groeide zo lang dat het zelfs nog wel een meter horizontaal op het wateroppervlak dreef. Desondanks heb ik de indruk dat de wier-kolonies minder groot en talrijk zijn dan vorig jaar. Het water lijkt ook wel ‘bruiner’ dus het zonlicht komt mogelijk niet overal even goed op de bodem. Interessant om te weten hoe dit komt; heeft het iets te maken met baggerwerkzaamheden of de aanleg van de Marker Wadden?

3 augustus: vandaag weer langs boeienlijn Mn1-GZ2 en kardinaal M-O gevaren, dit keer aan de goed kant gebleven. Geen problemen met waterplanten en er ook niet veel gezien. De boeien tussen Paard van Marken en Schellingwouder sluis (IJmeer) liggen dit jaar een flink eind uit de kant; waarschijnlijk niet voor niets! Ook hier weer geen problemen mits je de boeien ten westen houdt.

22 augustus: van Schellingwouder sluis over het IJmeer gevaren richting Muiden. Er vonden baggerwerkzaamheden plaats tussen Middeneiland en Pampus. Ten noorden van dit werkgebied gevaren richting vaargeul naar Muiden. Geen waterplanten gezien.

23 augustus: van Muiden richting Marken. Veel waterplanten gezien ten noordoosten, oosten en zuidoosten van Pampus. Erg belangrijk om ter hoogte van IJM18 in te vaargeul te blijven! Het is een dichtbegroeide vlakte met stengels drijvend aan de oppervlakte. Boven Marken is het nog steeds voldoende om ten noorden van MN1-GZ2 en kardinaal M-O te blijven, zie 3 augustus.

13 en 15 sept: geen last van wier, wel veenplaten rond de boot op ’t Markermeer. Ondanks dat dit ernstig klinkt, blijkt het in de praktijk wel mee te vallen. Het is een modderige brij, boot wordt misschien wel vies ervan, maar er tegenaan varen laat geen blijvende sporen na.

20 en 22 sept: geen waterplanten en geen veenplaten gezien. Watersporters op Gouwzee en ten westen van de boeienlijn Mn1-GZ2 en kardinaal M-O hebben nog steeds last van behoorlijke kluwens fonteinkruid rond roer/schroef, hoorde ik op de haven. Blij, dat ik daar niet geweest ben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.