Voorrang op het water

Nu ik mijn vaarbewijs 1 & 2 heb gehaald, ben ik mij meer bewust van de verschillende voorrangssituaties die wij tijdens het zeilen tegenkomen. Ik probeer ruim vooraf in te schatten welke boten ons pad zullen gaan kruisen, met welke afstand tot onze boot, wie er in die situatie voorrang heeft en wat ik moet doen om zelf tijdig mijn koers aan te passen (als ik geen voorrang heb). Ik neem aan, dat elke watersporter of beroepsvaarder dit zal doen. Het gaat tenslotte om de veiligheid en het behoud van je boot, en in de eerste plaats om de veiligheid van alle levende have daarin!

Ook al is het voor mij nog maar kort geleden dat ik mijn vaarbewijzen heb behaald, ik merk al wel dat sommige theoretische kennis snel wegzakt. Eerlijk gezegd is dat voor sommige kennis ook niet zo erg. Mocht ik ooit de onstuitbare drang voelen om op de Rijn via het Pannerdensch kanaal naar Arnhem te gaan varen, dan pak ik van tevoren mijn leerboek over het RPR er wel weer bij ?

Voorrang in het BPR

Als bij mij de kennis snel wegzakt, dan zal dit ongetwijfeld voor meer mensen het geval zijn. En dan heb je in een gunstig geval vast nog wel de basale voorrangsregels onthouden; wellicht pak je in een twijfelgeval naderhand nog even de regels erbij en lees je ze op dat punt na. Zo houd je de kennis vers. Maar er is natuurlijk ook een grote groep waterrecreanten die zich nooit echt in de regels heeft verdiept, omdat zij niet vaarbewijs-plichtig zijn. En ook deze groep kom je op het water tegen. (Meestal, als ik een boot zie zeilen met alle stootwillen nog buitenboord, ga ik ervan uit dat de schipper tot deze laatste groep behoort, en geef ik ruim baan. Better safe than sorry.)

Of het nu komt omdat wij vaak en lang op het water zijn, of omdat ik nogal voorzichtig (bang?) aangelegd ben: wij maken regelmatig situaties mee waarbij ‘voorrang verlenen’ ver te zoeken is, en het ‘even snel voorlangs’  de boventoon voert. Of zou het meer geluk zijn dan een goed inschattingsvermogen van de andere schippers, soms?

Even voor de duidelijkheid: de regels van het BPR (Binnenvaart Politie Reglement) zijn voor iedereen gratis te vinden op BPR. Dus ook als je geen vaarbewijs halen wilt/moet en je hebt geen beschikking over een recent leerboek, kun je de noodzakelijke regeltjes bestuderen. Toegegeven, je moet wel een beetje zoeken, maar de voorrangsregels staan in Hoofdstuk 6. ?

Okee, ik begrijp het wel: je bent voor je plezier op het water en er zijn overal al zoveel regeltjes… op het water heb je vrij, en voel je je vrij! Die regeltjes lijken dan bijzaak. Maar de verkeersregels op het water zijn net zo belangrijk als op de weg. Eigenlijk raar, dat in Nederland een basis-theorie-examen niet verplicht is voor ALLE watersporters?!

Voorbeelden van voorrangssituaties op het water

De afgelopen weken heb ik een aantal situaties opgetekend waarbij er soms wel, en soms niet correct voorrang verleend is. Ik heb er vragen en antwoorden bij gemaakt, zodat je zelf je kennis kunt testen. “Weet ik, wat ik hier zou moeten doen, en waarom?” Ik hoop hiermee een stukje kennis over te dragen en een beetje bewustwording te creëren bij alle mede waterliefhebbers. En voor de mede vaarbewijshouders: een speelse opfriscursus! En nu maar hopen dat niemand zich herkent in een van de situaties die in de vragen geschetst worden… als dat wel het geval is: wat fijn dat je dit leest, en veel plezier bij het maken van de vragen!

Situatie 1

voorrangsregels BPR op het water

Een klein zeilschip komt uit de vaargeul en vaart ruim water op in BPR gebied. Hoe dienen klein motorschip en klein zeilschip nu te handelen om een aanvaring te voorkomen?

A) Klein motorschip komt van stuurboord en is verplicht koers en snelheid te houden. Klein zeilschip moet voorrang verlenen.

B) Klein zeilschip heeft voorrang en dient koers en snelheid te houden. Klein motorschip moet koers en/of snelheid aanpassen en klein zeilschip met voldoende afstand passeren.

C) Klein zeilschip vaart een hoofdvaarwater in en dient daarom voorrang te verlenen aan klein motorschip.

D) Klein zeilschip dient voorrang te verlenen aan klein motorschip omdat deze gestrekte koers langs de walkant volgt.

Het juiste antwoord volgt in mijn volgende voorrangs-blog!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.