Voor het eerst het Wad op

Het zou geweldig zijn om over het wad te varen. Maar kan dat wel met onze boot?

Afgelopen zomer hadden wij het plan opgevat om met onze kinderen in de nieuwe boot over de Wadden te trekken. Voor ons allebei was dat een eerste keer, want onze schipper heeft wel vaker op zee gezeild (met zeilscholen) maar nooit op het Wad. En ik ben sowieso nog nooit op een zeilboot buitengaats geweest. Maar eens moet de eerste keer zijn nietwaar?

Na wat rondzoeken en vragen bij collega-zeilers vonden wij een heel erg nuttig boek: “Handboek Varen op de Waddenzee” van Marianne van der Linden. In dit boek worden de achtergronden van de getijden beschreven, en stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zelf kunt bepalen waar je wanneer met een bepaalde diepgang kunt passeren. Een beetje rekenen en puzzelen is wel nodig, maar dat vinden wij dan juist wel weer leuk!

Geheel in lijn met het belangrijkste advies in het boek (“Nieuwe dingen: één voor één proberen”) besloten wij van Den Oever naar Oudeschild te zeilen. Hier kun je via een betonde vaargeul op elk tijdstip van het getij naartoe varen. Rekenen is eigenlijk niet nodig. Maar het is natuurlijk ook wel leuk om je vertrek zo te plannen dat je zoveel mogelijk van de stroming kunt profiteren (lees: er niet tegenin hoeft te varen). Kun je die berekening ook meteen oefenen.

Gewapend met zeekaarten, stroomtabel, het Handboek en de getijdegegevens via www.rws.nl/getij trokken wij ’s ochtends vroeg wat gespannen door de sluis. Hoe zou het gaan?

De beloning was groot: de zoute zeelucht, ontbijtje op schoot, een heerlijk zonnetje erbij en na een paar minuten ook al de eerste zeehonden die op een zandbank lagen te rusten. Dit was perfect, en smaakte naar meer! Waar hadden wij ons nou zo druk om gemaakt? Toegegeven, in de buurt van Texel werd het scheepvaartverkeer wel druk en kregen we meer last van de stroming en de deining. Maar het was goed te doen allemaal, en een prachtige ervaring bovendien!

Wat hebben we sinds deze zomer geleerd over varen op het Wad:

  1. Het is er prachtig! Doen!
  2. In de zomer vaar je in een colonne van schepen, dat kan een stuk zekerheid geven als je dit voor het eerst doet.
  3. Er zijn ook mensen die gewoon ’s ochtends aan de havenmeester vragen hoe laat ze weg moeten om het volgende eiland te bereiken (werkelijk, ik heb het meegemaakt: soms weten ze de naam van dat eiland niet eens, zouden ze wel een kaart hebben?).
  4. Een goed begrip van getij en kaartdieptes geeft veel meer plezier bij de tocht dan ‘gewoon van A naar B zeilen op het IJsselmeer’, ik zie het als een soort spoorzoeken op het water. Lees meer over het navigeren in een volgend blog.
  5. Een Catalina 36 met 1,38m vleugelkiel kan zonder problemen over het wantij onder Terschelling (Oosterom-Blauwe Balg) naar Ameland varen, en ook over het Zuidoostrak tussen Kornwerderzand en Vlieland. Lees binnenkort meer over onze routes in Reisverhalen.
  6. Op tijd vertrekken is handig voor het vinden van een plekje in de haven, maar er vertrekken de hele dag door boten. Afhankelijk van welke richting je opgaat, is het beste vertrektijdstip namelijk weer anders en er komen dus steeds weer plekjes vrij. Je kunt vooraf een indruk krijgen over de drukte in de havens via: http://www.waddenhavens.nl .

Dit laatste punt is mij afgelopen zomer erg meegevallen; ik had eerder gehoord over de drukke waddenhavens en dat deze ‘vol’ waren en afgesloten werden voor nieuwe gasten. Maar wij hebben dit niet meegemaakt gelukkig. Wel vond ik het aanleggen in Ameland in de krappe haven een ‘crime’: weinig steigers, nauwelijks ruimte om te draaien en uiteindelijk lagen we naast een kortere boot. Maar zonder schade 🙂

Ook voor de mensen met stalen zenuwen bij het manouvreren een tip: leg zo mogelijk je bijboot aan dek voor het binnenvaren van de haven op Ameland. Of laat hem zoals wij deden tijdelijk achter bij een afgemeerde boot, er zijn altijd genoeg omstanders die even een handje toe kunnen steken natuurlijk.

Overzichtskaart van de route Den Oever – Oudeschild. Let op, de geulen en de dieptes kunnen jaarlijks veranderen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.