Vaarbewijs halen

Ken je het gevoel: je ligt op ramkoers met een collega watersporter. Je hebt voorrang, maar zou die ander op tijd zijn koers aanpassen?

Voorrangsregels op het water

Het komt bij ons bijna elk weekend wel voor. Twee weken geleden nog: een huurboot pal voor de wind. Grootzeil over stuurboord. Je zag ze twijfelen; “ja het gaat misschien wel voor langs. En het is ook weer zoveel werk om te gijpen of de fok om te zetten. We kijken het nog even aan…” En in datzelfde weekend, op een winderig Markermeer: een sportief jacht had onze snelheid te laag ingeschat. Geen voorrang, maar “we kunnen nog wel even voor langs.” En ja hoor, als ik voorop de punt had gezeten, had ik ze misschien wel aan kunnen tikken. Op ons geluidssein reageerde de jonge schipper nonchalant over zijn schouder: ” het ging toch goed?”

Ik begrijp het niet hoor… kent niemand dan de voorrangsregels op het water? Zo moeilijk is het namelijk niet, ik zal het even simpel uitleggen: als je grootzeil over stuurboord staat en je denkt er nog wel net voor langs te kunnen, dan moet je achter die boot langs gaan. En dat moet je dan ruim van te voren laten zien, en niet op het laatste moment. Dit geldt voor alle wateren in het zgn BPR-gebied, waar twee zeilboten elkaar op ruim water tegenkomen. Degene die voorrang moet geven, moet tijdig zijn koers verleggen. Tijdig is niet op het laatste moment, of pas als het toch niet blijkt te lukken. Doe het alsjeblieft gewoon op tijd! Dat is veilig, scheelt je collega watersporters een hoop kopzorgen, en is bovendien een kleine moeite. Of als dat misschien meer indruk maakt: zo staat het in de wet.

Vaarbewijs nodig of nuttig

Soms is het lastig inschatten, dat vind ik ook. Maar het scheelt denk ik al een heleboel als iedereen maar gewoon de regels zou weten. Zelf heb ik dit weekend overigens mijn Vaarbewijs 1 en 2 gehaald bij de Vamex. Ik kan wel zeggen dat me dat een stuk zelfverzekerder heeft gemaakt, niet alleen in de voorrangssituaties maar ook wat betreft de technische onderwerpen, navigatie en bijvoorbeeld het weer. Ook al hebben we binnen Nederland met onze C36 geen vaarbewijs nodig, in veel omringende landen is dit vaarbewijs wel voor zeilers verplicht, dus voor een eventueel bezoek aan Engeland, Frankrijk of Duitsland is dit maar vast geregeld. (Al is mij niet helemaal duidelijk of het nou noodzakelijk is voor bezoekers met eigen boot. Kijk zelf maar even op deze website voor meer informatie.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.