Uitgewerkt voorbeeld ‘Varen op het Wad’

Leuk, zo’n stappenplan. Maar het is mij een beetje te abstract allemaal.

Dit blog is bedoeld als uitwerking bij mijn stukje ‘Navigeren over een wantij‘.

Stel, we willen van Oost-Vlieland naar Kornwerderzand varen over het Zuidoostrak. Ik gebruik in dit voorbeeld zeekaart 1811.4 editie 2016 omdat ik die toevallig thuis voorhanden heb (uiteraard dien je voor je zelf vertrekt een actuele/recentere kaart te raadplegen, de geulen op het wad kunnen immers snel veranderen van diepte en ligging). Eenmaal uit het zeegat willen we via de Vliestroom de vaargeul nemen via Wolfshoek, Inschot en via het Zuidoostrak naar de sluis bij Kornwerderzand.

 

 

We willen omdat het rustig weer is (weinig golven) een minimale diepte van 170cm aanhouden. We vertrekken in dit voorbeeld op 1 juni 2018. Omdat we een stukje door het zeegat en verder over de Vliestroom varen, zullen we ervoor kiezen om met het tij mee te varen. We willen rond hoogwater (HW) Vlieland ter hoogte van het Inschot zijn. HW Vlieland valt om 11.26u, bij het Inschot zal dit misschien een kwartiertje later zijn.

In 2016 was de grootste hoogte op de route 0,4 m droogvallend (tov LAT, zie de Wadvaardersdieptestaat) op het Zuidoostrak. Op www.rws.nl/getij vinden we voor Kornwerderzand dat de voorspelde waterstand op 1 juni 2018 maximaal 227 cm (tov LAT) bedraagt. Op het wantij staat dan 227-40=187 cm water om 11.55u ’s ochtends. Gedurende twee uur (11.00-13.00u op 1 juni 2018) staat er 210-40=170cm water of meer.

 

 

Ik schat in dat de afstand ongeveer 14 mijl is naar het begin van de ondiepte (bij ZR16), en met een geschatte bootsnelheid van 7 knopen per uur (stroom mee) doen we er circa 2 uur over om daar te komen. De afstand over het Zuidoostrak is ongeveer 1 mijl dus duurt ongeveer een kwartier (er staat vrijwel geen stroming met HW). Als we om 11.00u bij ZR16 zijn dan zijn we ruim op tijd over de ondiepte. Vertrektijd dus ongeveer negen uur in de ochtend. We komen dan net voor HW aan bij het Verversgat en hebben weinig last van de ingaande vloedstroom bij Kornwerderzand (HW om 11.55u).

Belangrijke opmerking: voor het maken van deze fictieve voorbeeld berekening heb ik gebruik gemaakt van een zeekaart uit 2016, de wadvaardersdieptestaat van 2017 en de getijdenvoorspelling van 2018. Het is niet verstandig om alleen op grond van deze voorbeeldberekening een tocht te maken. Je bent als schipper ten alle tijden zelf verantwoordelijk om een juiste berekening te maken gebaseerd op de meest actuele gegevens. De hoogte/diepte van elke passage kan bovendien variëren door de jaren heen. Aan dit voorbeeld kunnen op geen enkele manier geen rechten worden ontleend.

Tot slot: vertrek altijd op tijd! Liever een uur te vroeg dan een kwartier te laat.

 

Als je benieuwd bent naar een beschrijving van een echte waddentocht, kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.