Start van een nieuw seizoen

Moby-Dick op de kant

De afgelopen maanden stond onze boot op de kant, zodat het onderwaterschip goed kon drogen. Tijdens de zachte winter hebben we meer dan eens spijt gehad, dat we niet varen konden. Maar het is goed geweest, we hebben nu meer klussen kunnen oppakken die anders in het gedrang waren gekomen. Hier is een lijst van onze activiteiten afgelopen winter:

 • sprayhood laten maken (raampje gescheurd door wapperende schoot)
 • sprayhood afgespoten
 • zeilen laten maken (naden versleten/gescheurd) en tell-tales laten aanbrengen
 • reserve-grootzeil hersteld (achterlijk uitgescheurd)
 • genua en grootzeil behandeld om restanten van muggen te verwijderen
 • nieuw Rocna anker
 • diverse polyester reparaties aangebracht op romp
 • uitgebreide reiniging van interieur
 • bijwerken van de anti-fouling (plekken die vorig jaar slecht bereikbaar waren, bijv onder de stempels)
 • verstelbare sledes voor trimmen van genua aangeschaft
 • apparaat aangeschaft voor het op lage intensiteit verwarmen van interieur

Onderwaterschip bijwerken

De gangbare zaken die geregeld moeten worden wanneer een boot op de kant gaat, hebben we laten uitvoeren. Dus: winterklaar maken van (vuil)watersysteem en motor. Ook het motor-onderhoud hebben we laten uitvoeren. Een aantal dingen is nog niet gebeurd, realiseer ik mij nu. Bijvoorbeeld het reinigen van de kussens en het herstel van de coating op de stuurstand; ook de (geringe) speling op het roer moet nog beoordeeld worden door een expert.

Veel werk? Ja, misschien. Maar in vergelijking met vorig jaar valt het ontzettend mee. Daarentegen zijn we ook nog een paar keer naar de stalling gereden om te controleren of de stroom wel correct was aangesloten, er geen lekkages waren, de bilge niet leeggepompt moest worden (doorgestoken mast) en om het verwarmingselement te plaatsen.

TIP: vraag vooraf na of de boot op een vaste bok geplaatst zal worden. Dit jaar stonden we op een bok die ter plaatse opgebouwd was uit losse onderdelen. Deze bok kan niet tussendoor verplaatst worden. Het is niet alleen minder stabiel, maar ook onhandig mocht je eerder te water willen. Alle boten op het terrein moeten dan in vaste volgorde te water gelegd worden.

   

Unboxing of Rocna anker

Bezoek aan de HISWA 2019

Om in de stemming te komen voor het nieuwe vaarseizoen zijn we met de jongens naar de HISWA 2019 gegaan. Vooraf hadden we een wensenlijstje opgesteld met onderwerpen waar we meer van wilden zien of weten. De onderwerpen waren, in willekeurige volgorde:

 • nieuwe bijboot
 • handige applicaties voor bevestiging bijboot aan/op de zeilboot
 • snelle motorboot bekijken (voor de kids)
 • hond aan boord (ter informatie voor mogelijk nieuw gezinslid)
 • watersport x-perience (voor de kids)

We waren wel een beetje teleurgesteld in het aanbod ‘zeilboot’ op deze ‘Amsterdam Boat Show’. Het overgrote deel van het complex is gevuld met sloepen en ander snelvarend spul zonder zeil. Het is dus inderdaad gelukt om een snelle motorboot te bekijken (jongens blij!). Het onderwerp ‘bijboot’ was redelijk goed vertegenwoordigd, dus daarover hebben we inmiddels ook wel voldoende informatie kunnen verzamelen. De ‘handige applicaties’ voor bevestigen van bijbootjes waren schaars en eigenlijk alleen geschikt voor motorkruisers. Huisdieren hebben we helemaal niet terug gevonden in de RAI, die dag.

Het aanbod activiteiten voor kinderen was daarentegen wel een succes! Na een wat tegenvallende poging op de BMX-crossbaan (lastig!) konden de jongens aanschuiven bij de vooraf gereserveerde cursus ‘golfsurfen’ en ‘optimist varen’. En uiteindelijk waren wij zelf ook nog enthousiast door onze kennismaking met de vereniging van Toerzeilers. Dus was mij betreft een geslaagde dag!

 

Sfeerimpressie HISWA 2019 Sport Xperience

Moby-Dick weer te water

Eindelijk, het is weer zover! Begin april kregen we een belletje dat de boot weer te water ging. Met auto’s volgeladen met kussens, zeilpakken en zeilen reden we weer richting haven. Afgelopen week kon de boot in de nieuwe box gelegd worden, hoezee!

Wat nog restte was een flinke schrobbeurt aan de bovenkant. Gelukkig dat een van de jongens even wilde helpen… en het resultaat mag wel weer gezien worden!

Spic en span!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.