Rondje Noord-Holland zeilen in 2 dagen

Vandaag is het zover: we gaan de zee op en ’s nachts doorvaren! Ik vind het spannend, want ik ga voor het eerst wachtlopen en van dat idee krijg ik eerlijk gezegd al de kriebels. De zeiltocht om Noord-Holland hebben we een paar weken geleden voor het eerst ondernomen, maar toen in 4 etappes (dagtochten) en in een groep van 30 boten. Nu dus zelfstandig en non-stop. Zo kunnen we een indruk krijgen van het zeilen van een echt lange tocht, ter voorbereiding van de vakantie.

Eerst maar eens naar IJmuiden, net als vorige keer weer een erg lang stuk met de motor aan. Bij de Oranjesluis gaat er bij het losgooien nog iets mis waardoor de voortros in het water belandt. De brugwachter ziet het gelukkig op tijd en is zo aardig om ons te waarschuwen ?

Zeeschepen en loodsboot bij IJmuiden

Zeilen van IJmuiden naar Den Helder

De tocht over het Noordzeekanaal verloopt vlotter dan verwacht, en we worden direct (als enige boot) geschut in IJmuiden. Om half 5 ’s middags zijn we op zee, twee uur voor HW. De voorspelling is windkracht 3-4 en de schipper vindt de omstandigheden wat tegenvallen. Die heeft na die eerste tocht een paar weken terug wel zin in een potje lekker zeilen (vorige keer was het bijna windstil). Maar dat verandert al snel, de wind is echt wel 4 Bft en bovendien gaan de deining en de golven op een bepaald moment flink tegen elkaar in. De voorspelde golfhoogte van 0,5-0,8m is zo ongeveer 200% onderschat. We begrijpen later dat dit een zgn kruiszee is! Niet echt prettig en de maaltijd die we eerder op het Noordzeekanaal hadden voorbereid blijft grotendeels onaangeroerd. Het gebruik van een oordop tegen zeeziekte was voor deze gekke golven geen afdoende oplossing, dat kan ik je wel verklappen ?

Op een bepaald moment is het voor de jongste twee toch echt wel tijd om naar bed te gaan. Met de reddingsvesten aan klimmen ze in het uitgeklapte bed in de salon, zo onder de slaapzakken en met een afwasteil tussen hen in. Slapen lukt niet erg en ter afleiding zetten we een luister-CD aan. De oudste blijft aan dek maar voelt zich ondertussen zo beroerd dat hij met de puts op schoot in slaap valt. Een beetje afleiding hebben we nog wel als we niet ver van de boot opeens 2 donkere ruggen met vinnen te zien krijgen. Dolfijnen? Bruinvissen? Er was helaas te weinig tijd om een foto te maken.?

Ik kan je zeggen dat ik wel erg opgelucht was toen Den Helder in zicht kwam ?. Het was desondanks wel erg snel gegaan, als je het objectief bekijkt. We hadden er ongeveer 5 uur over gedaan en snelheden boven de 8 knopen gehaald in de SOG (meer dan 2 mijl/u stroom mee); voor ons best wel snel! Eenmaal bij het Marsdiep was het gedaan met de ‘gekke golven’ en voeren we probleemloos tussen de veerpont en andere scheepvaart door. We hadden de afgelopen uren vrijwel geen enkele andere boot gezien (nee, die waren WEL verstandig geweest) en ook hier was het relatief rustig. Maar wat aangenaam weer, op de Waddenzee! We genoten alsnog van onze avondmaaltijd en voelden ons direct een stuk fitter worden.

Lange Jaap, Vuurtoren Huisduinen en Fort Kijkduin

Overnachten in Den Oever

Na de maaltijd de kids allemaal te bed gebracht, en verder richting Den Oever koers gezet. Nog een paar mooie zonsondergangen gefotografeerd. Tijd voor overleg: wat werd ons plan? We waren behoorlijk moe inmiddels (de omstandigheden waren niet optimaal geweest tenslotte) en de sluis bij Den Oever was na 22.00u dicht. Tegen de tijd dat wij arriveerden kon de sluis wel op afroep geopend worden, maar dit moet minimaal 4 uur van te voren worden aangevraagd. Dus we besloten in de buitenhaven voor de sluis te overnachten. Dat was nog even een klusje omdat de aanloop naar de sluis lastig is (veel bochten en flinke dwarsstroming) en het moeilijk was om je te orienteren met de invallende duisternis. De boeien waren niet allemaal verlicht en de groene en rode tonnen gingen ook niet gelijktijdig aan. Dat maakte het perspectief lastig om te zien. Met ruim 61 Nm op de teller (na correctie voor het stroom-mee varen zal dit bijna 75 echte zeemijlen zijn geweest) konden we een box vinden voor de nacht na 13 uur non-stop zeilen. Geen wachtlopen dus dit weekend, maar toch een voldaan gevoel dat we dit ook weer als ervaring gehad hebben!

Terug over het IJsselmeer

De volgende ochtend werden we vroeg wakker van een ‘all ships – all ships – all ships’ uit de marifoon. De marifoon binnen had ik wel uitgezet, maar de handmarifoon hing nog buiten aan de sprayhood en die was ik vergeten… jammer!

Na het vieren van Vaderdag en het bewonderen van diverse knutsels moesten we nog even afrekenen bij de havenmeester. Bij het uitvaren van de box (aan lagerwal) kregen we nog even hulp van de buurvrouw en bleken lijnen vanaf de middenbolder en voortros een goed tegenwicht voor ons roereffect. Bij de sluis even verderop stond het licht op enkel rood; even wachten dus. Aan de wachtsteiger waren de sluislichten moeilijk te zien, en we twijfelden even of we al richting brug konden varen. We besloten te gaan als onze voorbuurman had losgegooid. Zij konden de lichten waarschijnlijk beter zien omdat ze dichterbij lagen. De sluis/brugwachter ging het allemaal niet snel genoeg. Hij snauwde ons af: “als jullie nu niet meteen losgooien dan doe ik de brug weer dicht”. Terwijl wij achter de eerste boot aanvoeren, vroegen we ons af waar we dit nu aan verdiend hadden. Er was trouwens ook helemaal geen wegverkeer dat voor de brug moest wachten? Nog voordat we de draaibrug helemaal door waren gevaren, hoorden we een signaal en begon de brug alweer terug te draaien. Lijkt mij ook niet helemaal de bedoeling? Maar misschien had de sluiswachter acute stress die ochtend …. ? Dat zal toch niet komen van langzaam losgooiende zeilers mag ik hopen?! Hoe moet dat met die man in het zomerseizoen ?

Na de sluis kwamen we in het rustige water van het IJsselmeer terecht. Dit was wel even aangenamer dan ons zeilen van gisteren…. nog wel! Want binnen een half uur waren we uit de luwte van het Robbenoord-bos. De golven namen toe tot het niveau van de dag ervoor. Direct ten noorden van Enkhuizen namen golven en wind aan hogerwal weer wat af, maar helaas bleef de voorspelde draaiing naar West uit. Na de sluis besloten we verder te motorzeilen richting thuishaven. Er moest anders 2x zolang gelaveerd worden met gereefde zeilen en de golven waren op daar een gekkenhuis. Staande achter het roer moesten we ons goed vasthouden om niet van onze voeten te vallen. Er waren ook maar weinig andere zeilboten te zien; de meeste waren op het eerste gezicht snelle wedstrijdzeilers die hun hele bemanning nodig hadden om de boot nog een beetje recht te houden.

Weekend zeiltocht rond Noord-Holland

Na 30 uur onderweg te zijn geweest, inclusief overnachting, konden we weer ‘ thuis’  aanleggen. Een mooie ervaring en we zijn ook wat leerpunten rijker:

  1. dagtochten van 65 mijl zijn voor ons haalbaar, ook als de omstandigheden misschien niet helemaal ideaal zijn; dit maakt dat een bestemming in het buitenland tot de mogelijkheden behoort
  2. als je veel moet navigeren ’s nachts gaat dat lastig en kunnen we dat nog niet solo af
  3. bij behoorlijke deining/zeegang is het niet realistisch (voor ons) om ’s nachts door te varen; de kinderen zijn dan ook nog niet zelfstandig genoeg
  4. rijstwafels zijn een neutrale snack voor op een wiebelende boot ?(=rijstwafel-emoji)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.