Poreus bijbootje repareren

Vorig jaar zat bij de koop van onze boot een bijbootje inbegrepen. Het was geen nieuwe, dus dat we die af en toe even moesten bijpompen was niet zo raar… door blootstelling aan UV-licht en gewoon door veroudering neemt de luchtdichtheid in de loop van de tijd af. Maar dit jaar was het elke week nodig om de boel weer op te pompen, dus zijn we op zoek gegaan naar lekken. We vonden er eentje, die we met de originele reparatiekit konden oplappen. Maar dit bleek niet de enige boosdoener.

Sealflex voor het dichten van poreuze oppervlakken.

In de watersportzaak zijn diverse oplapmiddelen te verkrijgen die in de luchtkamers gegoten kunnen worden en van daaruit eventuele poreuze stukken kunnen afdichten. Wij waren een beetje sceptisch, maar hebben toch een fles sealflex aangeschaft met het idee: het is het proberen waard.

Ons doel is om de bijboot dit jaar nog te behouden en dan eventueel volgend jaar een bijboot van een iets betere kwaliteit (qua materiaal) aan te schaffen.

 

Hoe werkt sealflex?

stap 1: je neemt een dik rietje en een stukje plastic. van het stukje plastic maak je een trechtertje en je knipt een stukje uit de punt, zodanig dat deze precies past op het rietje; de beide onderdelen plak je met plakband aan elkaar vast

stap 2: het rietje (zonodig iets afknippen) met trechtertje plaats je in het onluchtgat, dit is wel even priegelen.

stap 3: je giet de sealflex (eerst goed schudden) via de trechter door het rietje in de luchtkamer. wij gebruikten een halve fles per luchtkamer. als je morst: direct wegvegen met een tissue.

stap 4: je pompt de luchtkamer(s) flink hard op. vervolgens rol je de boot heen en weer van links naar rechts en ondersteboven zodat de sealflex zich goed kan verspreiden aan de binnenkant. daarna leg je de boot een nachtje weg.

stap 5: je laat de luchtkamers de volgende dag half leeglopen, en pompt ze daarna weer flink op. zo komt er ‘verse’  lucht bij een kan de sealflex beter opdrogen. daarna draai je de boot weer in alle richtingen zoals bij de vorige stap. bij het laten leeglopen ruik je duidelijk de chemische lucht, dus ik vermoed dat het af en toe verversen van de lucht binnenin wel echt noodzakelijk is om een goed resultaat te krijgen. sla deze stappen dus niet over!

stap 6: je herhaalt stap 5 gedurende een paar dagen. daarna is de boot weer klaar voor gebruik!

We waren eerst van plan om dit in de haven te doen, maar zoals je ziet is het vrij bewerkelijk en wij zijn niet elke dag in de haven helaas. Dus hebben we nu de bijboot thuis in de garage liggen en dat is eigenlijk wel veel prettiger dan deze klus te moeten doen na het zeilen, op een hete steiger.

Rubberboot loopt langzaam leeg – nu verleden tijd?

Onze eerste indruk is positief, ook al waren we wel wat argwanend in het begin. Ik zal over een aantal weken een update plaatsen, want dan weet ik hoe vaak ik de boot heb moeten bijpompen ? …..

Tip tot slot: er zijn behoorlijke prijsverschillen voor dit produkt. Kijk dus even goed rond, dat kan je zomaar 10 euro per flesje schelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.