Voeg je koptekst hier toe

Onze boot is een zeiljacht van het type Catalina 36, mkII. Dit type boot wordt ook wel aangeduid als C36, hetgeen ook is verwerkt als teken in het zeil. Dit type boot is gebouwd tussen 1994 en 2005 bij Catalina Yachts (USA). Het boottype is verkocht met 1,78m diepe kiel en met 1,38m diepe vleugelkiel (zoals bij onze boot).

Schematisch zijaanzicht.[/caption]

Met een waterverplaatsing van 6800kg en een ballast van 2700kg zijn de boten niet bijzonder snel, maar wel erg comfortabel (want stabiel onder zeil). Op aandewindse koersen loont het bijzonder goed om tuig te minderen (lees: een rif te leggen) bij meer wind; de boot ligt dan rechter en gaat meestal ook een stuk sneller.

De C36 is opvallend breed (3,63m) en dit is in de praktijk wel iets om rekening mee te houden bij het aanleggen in een ‘vreemde’  box! Het is ons meer dan eens overkomen in het eerste jaar dat we ergens bleven steken tussen de meerpalen…. Daarom geven we tegenwoordig niet alleen de bootlengte (11 m) maar ook de breedte door aan de havenmeesters!

 

Indeling C36 mkII.

 

 

Het afgelopen seizoen hebben wij een aantal belangrijke punten opgemerkt aan de zeileigenschappen van dit type boot:

  1. de boot kan niet erg hoog aan de wind zeilen
  2. manouvreren op de motor is niet eenvoudig, zeker niet bij wind
  3. de boot ligt ‘met de neus omlaag’

Bij het opkruisen hebben wij gemerkt dat het erg belangrijk is om de grootschoot over de overloop te verzetten naar loef, en dit geldt ook voor het leioog waar de fokkeschoot doorheen loopt (die moet een flink stuk naar je toe). Voor komend zeilseizoen gaan wij werken aan de trimmogelijkheden, lees hierover later meer.

Over het manouvreren op de motor kunnen wij zeggen dat we nu het nut van een boegschroef wel inzien!  Wij hebben die (helaas) niet. De boot vangt zonder zeil zoveel wind, dat vooral het wachten bij drukke bruggen en sluizen zenuwslopend kan zijn. Wat dan niet helpt is dat het roer relatief klein is en in de achteruit veel schroefeffect geeft. Dit vergt nog enige oefening zullen we maar zeggen…

Tenslotte viel ons tijdens het zeilen op dat de boeg diep door de golven ploegt. Wij dachten eerst nog dat dit kwam door de voorste watertank, maar we zagen het ook toen die tank leeg was. Onze volgende verdachte is de inhoud van de ankerkist. Dus ook daarover later meer.

Ondanks de hiervoor genoemde punten zijn wij enorm tevreden over de keuze van onze boot. Afgelopen zomervakantie hebben wij prachtige tochten over het Wad gemaakt. Zonder problemen zijn we over diverse wantijen gezeild en dat was niet mogelijk geweest met een diepstekend jacht. Ook het leven aan boord is er 100% op vooruit gegaan. Door de dieselkachel is elk zeilseizoen bovendien met maanden verlengd. Wat wil je nog meer?

Aan de kade in Hoorn.