Nieuwe bijboot kopen

Waarschijnlijk gaat het vaker zo; je koopt een zeilboot, en bij de koop inbegrepen is een rubber bijbootje. Zo ook bij ons. Maar helaas, na 2 seizoenen is alle fut er bij het bootje uit. Of de lucht, zogezegd! Omdat we vorig jaar al geprobeerd hebben om dit probleem met een sealant te verhelpen, lijkt de enige echte oplossing nu het kopen van een nieuw bijbootje. Maar welke?

Keuze van de bijboot

De eerste keuze begint met het materiaal van de bijboot. Hypalon is kostbaar, maar erg goed bestand tegen UV-straling. Is dit nodig als de bijboot in Nederland 24/7 op het voordek ligt, normaliter? Of is het een beetje overdreven en maakt hypalon pas echt een verschil als je naar de tropen gaat? Na wat rondvragen op de HISWA kwamen we tot de slotsom dat hypalon in ons geval niet nodig is. De boot kan indien nodig ook vrij eenvoudig met een UV-werend zeil tegen de zon beschermd worden.

Een ander veelgebruikt kwaliteitsmateriaal is Mehler PVC doek. Voor zover wij hebben begrepen, is dit hetzelfde doek dat jarenlang uitsluitend voor Zodiac bootjes is gebruikt, maar nu bij meerdere merken bootjes wordt toegepast. Dit zou in principe ook voldoende moeten zijn. Om een keuze te maken binnen het aanbod van dit type, zijn er nog meer eigenschappen die we onderling moeten afwegen. In ons geval:

  • gewicht
  • pakmaat (opgerold)
  • afmetingen (past op voordek?)
  • draagvermogen / aantal personen
  • soort handgrepen
  • prijs

De handgrepen komen voor als ‘zachte’ handgrepen van een soort autogordel materiaal, of als hardplastic handgrepen die uitsteken en plat oprollen van de boot moeilijker maken. Boten met een harde bodem vielen voor ons af, aangezien deze niet klein op te rollen zijn.

Rubberboten (RIBs) vergelijken

Er zijn verschillende aanbieders van dit type bootjes. We besloten een nieuw bootje te kopen (gezien onze eerdere ervaringen) van het merk Talamex, Zodiac of Lodestar. Na een eerste selectie op afmetingen van de opgeblazen boot en soort handgrepen bleken er van elk merk wel 2-3 geschikte bootjes te zijn. Voor het overzicht besloten we alles wat min of meer in aanmerking leek te komen in een matrixtabel te zetten. Voor de eigenschappen die voor ons van belang zijn, hebben we een waardering gegeven, waarbij een bootje groen scoorde als deze duidelijk beter was dan de andere. Op deze manier was vrij eenvoudig inzichtelijk welk bootje overall het beste scoorde voor onze wensen. Uiteindelijk heeft bij ons draagvermogen de doorslag gegeven boven de prijs (kolom niet weergegeven), en zijn we uitgekomen op de Lodestar Ultralight 275.

.

Indruk Lodestar Ultralight 275

Het is een mooi bootje, duidelijk ruimer dan onze oude Talamex. De riemen kunnen op de boot blijven, ook als deze op de kop wordt gelegd. Hiervoor zit een ingenieus kliksysteem in de dollen. Aan de riemen zelf moet ik nog een beetje wennen. Het blad is smal, hierdoor krijg je snel drukverschillen en ga je niet rechtuit. Mogelijk gaat het beter als je op het bankje gaat zitten in plaats van op de bodem? Met de motor laat de boot zich heerlijk stabiel sturen.

Oppompen gaat met meegeleverde pomp met drukmeter. In de boot is op de spiegel een plaatje aangebracht met daarop alle technische gegevens (draagvermogen) en gewenste druk. De boot is met recht een ultralight te noemen, met 2 volwassenen til je hem eenvoudig over de reling het water in en weer terug het voordek op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.