Nieuwe aanwinsten

De afgelopen maanden hebben we tijd gehad om wat mooie nieuwe spulletjes uit te zoeken, een gennaker en nieuwe kussens voor het interieur (zie onder).

Gennaker

Eerder schreef ik een artikel over mooi-weer zeilen: gennakers en spinnakers. Omdat ik zelf niet zo goed wist, welke soorten licht-weer zeilen er precies zijn, heb ik het uitgezocht en op mijn blog gezet. Ik heb er veel van geleerd, zelf. Zo dachten wij al jarenlang een ‘bollejan’  te hebben gehad op onze oude boot, maar dat bleek ‘gewoon’ een gennaker te zijn….

Voor de C36 was onze keus gevallen op een gennaker en geen spinnaker. Na een aantal offertes te hebben opgevraagd bij verschillende zeilmakers, keken we nog even rond op internet naar ervaringen van klanten bij M-sails. Er waren wat reacties van mensen die aangaven dat ze de verkeerde maat zeil ontvangen zouden hebben. Na enig wikken en wegen hebben we daar toch onze nieuwe gennaker besteld. Een standaard type / kleur en maatvoering, want dat leek ons de beste prijs-kwaliteit verhouding. We hadden de benodigde maat zelf gemeten op basis van de gennakerval. Dus het was wel even spannend, zou het allemaal goed geleverd worden en ook goed passen? Het is toch wel een behoorlijke uitgave, zo’n zeil!

Maar zoals je kunt zien is het zeil prima! We hebben het nu twee dagen kunnen gebruiken. Dit vergt nog wel een beetje oefening, vooral bij het binnenhalen van de gennaker. We zijn ook erg blij met de turtle-bag die we erbij hebben aangeschaft, hierdoor kunnen we de gennaker makkelijk voorbereiden om gehesen te worden en tot die tijd veilig aan dek vastzetten.

 

Comfort onder dek: boot kussens

Na een zeilseizoen genieten van de nieuwe boot, zijn er ook onderdeks wel dingen opgevallen die voor verbetering vatbaar zijn. Een daarvan is het slaapcomfort in de achterkajuit. Door een vorige eigenaar zijn de kussens in de voorkajuit al eens vervangen, maar in de achterkajuit is het originele florale dessin nog volop aanwezig. Ook heeft iemand de gescheurde bekleding (aan de onderzijde) met duct-tape vastgeplakt. Kortom, tijd voor iets nieuws en dan liefst ook in een, bij de andere kussens passende, blauwe kleur.

Eerst maar eens de matrassen opgemeten en een offerte aangevraagd bij een lokale meubelstoffeerder. Dat viel niet mee, het kwam op ongeveer 850,- eu uit (incl BTW).

Toen contact opgenomen met www.catalinadirect.com de US website. De prijs was ongeveer 1100 USdollars, omgerekend naar euro’s was dat niet eens zo heel erg verschillend maar daar kwamen natuurlijk verzendkosten bij. En, dat waren we eigenlijk vergeten: taxes! Dat werd dan wel weer een beetje erg kostbaar. (Hoewel ik natuurlijk graag originele kussens zou willen aanschaffen.)

Uiteindelijk zijn we toch uitgekomen bij een stoffeerder in de buurt, die ervaring heeft met het maken en herstellen van caravan- en bootkussens. Om een goede kleur te kunnen kiezen voor de nieuwe bekleding, nam ik niet alleen de te vervangen kussens mee, maar ook een van de kussens uit de salon (zie linker foto).

Het is lastig in beeld te brengen op een foto, maar de nieuwe kussens zijn echt een enorme verbetering! We hebben gekozen voor de donkerste staal, zodat eventueel vies worden van de bekleding minder op zal vallen. De stof is (itt de originele bekleding) wat ruw; hierdoor blijft het beddengoed beter liggen en dat is op zichzelf best handig. De kussens zijn prima van kwaliteit, werden op tijd geleverd en passen precies zoals de bedoeling was. Nu heerlijk slapen voortaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.