Moby-Dick en de toerzeilers

Zeilen is geweldig, en misschien nog wel leuker als je het met anderen kan delen. Daarom zijn we begin dit jaar lid geworden van de vereniging van toerzeilers. Alhoewel we meer dan 10 jaar zeilervaring met een eigen kajuitboot hebben, zijn we pas sinds kort op de hoogte van het bestaan van deze club. En dat terwijl ze zoveel te bieden hebben voor enthousiaste zeilers… Een beetje propaganda kan daarom geen kwaad.

de Toerzeilers

De vereniging van Toerzeilers bestaat sinds 1972 en heeft meer 3200 leden. De vereniging ‘behartigt de belangen van de toerzeilers in de ruimste zin van het woord en organiseert activiteiten die hiermee verband houden of bevorderlijk hiervoor zijn’. Voorbeelden hiervan zijn een cursus winterklaar maken van de motor of een survival training. Het is niet nodig om een eigen schip te hebben, als je lid wilt worden. Ook voor zeilers zonder eigen boot zijn er diverse mogelijkheden, waaronder speciale oefendagen en een bemanningsbank die schippers en opstappers bij elkaar brengt. Niet alleen handig voor de opstappers, natuurlijk!

Er zijn ook specifieke doelgroepen binnen de vereniging, zoals: zeezeilers, trailer zeilers, vakantie zeilers en… vrouwen..?! Hoezo vrouwen? Bij nadere bestudering blijken er ladies-only-evenementen te worden georganiseerd (klinkt beetje.. tja, ik weet niet?) en dan met name 2 weekenden per jaar die ‘Zeemancipatie‘ heten.

Zeemancipatie

Toen ik aan collega’s vertelde dat ik aan een Zeemancipatie-weekend zou meedoen klonk er een onderdrukt geproest; de koffie bleef nog net binnen. De term roept bij mij associaties op van stoere vrouwen, de mouwen van hun houthakkers-shirt opgestroopt en ongeschoren benen. Maar dat is natuurlijk onzin, dus ik heb mij gewoon ingeschreven en ben dit voorjaar afgereisd naar Zeeland. Het was een heel gezellig weekend, met helaas een beetje weinig wind, waarin ik veel leuke nieuwe mensen heb leren kennen. En ook mezelf een beetje beter… want je kunt je op zo’n weekend ook eens aan een ander spiegelen dan alleen aan je partner op de boot. Die kan het vaak allemaal net een beetje sneller, beter, krachtiger of wat dan ook. Maar er waren hier dames bij die gewoon met hun eigen boot gingen varen, die zelf de schipper waren. Dat vertrouwen zou ik ook graag willen hebben! Dus al gauw was het idee geboren om in het najaar met Moby-Dick deel te nemen tijdens het IJsselmeer-weekend.

 

IJsselmeer-weekend

Ter voorbereiding heb ik samen met een andere nieuwe schipper een hele dag een privé-les motor-manoeuvreren gehad. Dit gaf heel wat nieuwe inzichten in de mogelijkheden met het eigen schip. En dan maar oefenen, oefenen en nog eens oefenen tijdens de vakantie… tot het zeemancipatie weekend aanbreekt. Op vrijdag vaart elk schip vanuit de eigen haven naar een centraal punt; in dit geval de Buyshaven in Enkhuizen. Op elke boot zijn, naast de schipper, twee of meer opstappers ingedeeld waaronder tenminste één ervaren opstapper. Zo zijn er altijd voldoende handen aan boord bij de sluis en het aanleggen, wat een luxe! Elk zeemancipatie weekend heeft ook een thema, en dit keer was dat ‘nachtzeilen en geleide lichten’. Dus dit waren 2 primeurs op 1 dag: niet alleen voor ’t eerst zelf geschipperd, maar ook nog ‘alleen’ in het donker uitgevaren en aangelegd!

De volgende ochtend stonden een puzzeltocht en navigatie op het programma. De eindbestemming was Lemmer en het was nog een hele klus om hier op tijd aan te komen, met 4-5Bft oostenwind. Tenslotte, op zondag, moest iedereen weer naar huis. Als eerste boot verlieten we Lemmer, vóór het palaver, om de eerste 17 mijl heerlijk relaxed halve wind en zonder veel ander verkeer op de thuishaven aan te cruisen. Aan het eind van dit weekend hadden we zo’n 90 mijl afgelegd al met al, veel verder dan ik vooraf had ingeschat. Maar Moby-Dick kon helemaal gaaf weer afgemeerd worden, en ik was weer een ervaring als schipper rijker!

Zeilen ook iets voor jou?

Word dan gewoon lid van de toerzeilers en probeer het een keer. Het is altijd leuk om nieuwe dingen te leren en de sfeer onderling is heel opbouwend, niks stoerdoenerij; en als je iets spannend vindt, kun je dat rustig toegeven. Ook de schippers doen dat 😉

Ik heb een fijn weekend gehad met hele gezellige opstappers die mij enorm geholpen hebben, om het samen tot een mooie ervaring te maken. Dank daarvoor en tot ziens bij het volgende event!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.