Marker Wadden

Zeilen naar de Marker Wadden

Dit Pinksterweekend was het weer onstuimig, met periodes wind boven 6-7 Bft. Toch was er nog een weervenster met acceptabele wind, en konden we de Marker Wadden bezoeken. Voordat we die kant op zeilden moest het boordtoilet nog ‘even’ vervangen worden, want: de voorzieningen ter plaatse zijn spartaans te noemen. Aldus zetten we koers richting een nieuw stukje Nederland….

Marker Wadden

Sinds najaar 2018 zijn de Marker Wadden toegankelijk voor zeilers. Het wadden-achtige eiland bestaat uit een opgespoten duinenrij en enkele waterrijke lage zandgronden met kreken ertussen. Gedurende de dag komen er charter (zeil-)schepen met grote groepen natuurliefhebbers en vogelaars. Op het eiland zijn dan ook diverse vogelsoorten te spotten vanuit een aantal kijkhutten. Ook kun je er een bijzondere wandeling maken over schelpenpaadjes of op het strand zitten/zwemmen.

Overnachten op de Marker Wadden

Overnachten op de Marker Wadden is mogelijk met de eigen boot. Je vindt in de haven een tweetal korte stapelsteigers (beide zijden te gebruiken) en verschillende boxen. De boxen ogen ruim, en zijn volgens de havenmeester/beheerder van Natuurmonumenten 5m breed. Havengeld wordt uitsluitend geind via de Blue Water app. Deze werkt nog niet geheel naar wens (aldus de beheerder); in ons geval werden we bijvoorbeeld door de app gemaand om aan de stapelsteiger te gaan liggen terwijl de beheerder juist aangaf dat we naar een box mochten indien gewenst. Het is de bedoeling dat via deze app ook een ligplaats in een box kan worden gereserveerd, in de toekomst. Het is in elk geval niet de bedoeling om als zeiljacht af te meren aan de eerste (charter) steiger. Dit staat ook duidelijk vermeld.

Het eiland lijkt op het eerste gezicht nogal onbeschut bij gebrek aan serieuze begroeiing (zoals bomen); in de praktijk valt dit alleszins mee, ook als de wind uit het noorden/oosten komt (dwz niet vanaf de duinenrij). Er zijn geen faciliteiten van betekenis. Er is een eco-friendly toilet (zonder riool, dus niet doorspoelbaar) maar men verzoekt om het eigen boordtoilet zoveel mogelijk te gebruiken. Er is geen plek om het scheepsafval achter te laten. Er is geen walstroom en (uiteraard) geen wifi. Honden mogen alleen in de buurt van de haven worden uitgelaten. Zwemmen mag, maar alleen aan het strand en in de havenkom.

  

Eerste indruk natuurgebied

Het is een uniek stukje kunstmatige natuur. In het weekend is het voor een natuurgebied wel behoorlijk druk, en wij vragen ons af of de beheerders van Natuurmonumenten wel weten waar ze aan beginnen met al die zeilende gasten en de grote groepen natuur-enthousiasten op de charter-schepen. De faciliteiten (toilet, afval) zullen waarschijnlijk nog wel uitgebreid (moeten) worden. De haveningang, steigers etc zijn in ieder geval degelijk uitgevoerd. En voor de kritische bezoeker: het is wel jammer dat de schelpenpaadjes gemaakt zijn op een soort zwart worteldoek, dat hier en daar blootligt.

Het is duidelijk nog een werk in uitvoering, met her en der rondslingerende bouwmaterialen en zware apparatuur. Maar ik heb nog nooit eerder een kluut gezien, laat staan zoveel! Dus we gaan volgend jaar zeker weer een keertje kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.