Man overboord!

Je moet er niet aan denken, tijdens het zeilen valt er iemand van de boot… man overboord! Of je kind?!

 

Op een zonnige dag in mei waren wij onderweg van Hoorn richting Volendam. Er stond weinig wind, en het was relatief warm. De jongens waren wel in voor een verzetje en wat is er dan leuker om in de dingy achter de zeilboot aan te varen?

Ook was er nog een hengel om mee te klooien dus we besloten een beetje te rouleren. Eerst de jongste twee in de dingy, dan de oudste. Ondertussen nam de wind wel toe. “ Als we nog gaan wisselen, moeten we dat nu doen anders waait het straks te hard.” Ik hoor het mij nog zeggen. Toen de oudste echter op de plek van zijn broertje wilde gaan zitten, kwam de sleeplijn naar de dingy met een schok op spanning te staan. Hij kukelde voorover de dingy uit, te water! We zagen het gebeuren, grote paniek bij de broertjes natuurlijk! Ik zag wel dat zijn reddingsvest automatisch werd opgeblazen, dus toen was de eerste schok weg en konden wij ons richten op het omdraaien van de boot.

Motor starten, schoten los, fok indraaien…. binnen enkele minuten waren we weer bij zoonlief die koud en hevig geschrokken in de dingy kon klimmen. Dat doen we dus niet meer bij 4 knopen per uur!

Het zwemvest, van onbekende leeftijd want zat bij de boot toen we die kochten, blies goed op. Echter, het bleek toch verouderd want hij bleef niet volledig gevuld in de 24 uur erna. Dit schijnt een eis te zijn voor zwemvesten. Het zwemvest is nu door ons vervangen.

Voor wat betreft zwemvesten hebben wij de regel: tijdens het varen draagt IEDEREEN een zwemvest. Wij zelf dus ook. Je kunt immers je hoofd stoten en dan kun je de schoolslag echt vergeten als je te water raakt. Ook als de jongens in de kajuit zitten tijdens het zeilen, dragen ze het zwemvest. Je hebt bij calamiteiten niet altijd de luxe dat je nog even snel een zwemvest aan kunt doen bij de kleintjes…..

In de haven dragen kinderen zonder zwemdiploma A ook een zwemvest. Dit begint al op het parkeerterrein. Auto uit, zwemvest aan. We hebben er nooit problemen mee gehad. En onze zoons zijn behoorlijk eigenwijs, dus dat wil wat zeggen!

Over de keuze van het zwemvest: in de haven dragen onze kids zonder zwemdiploma een oranje zelfdrijvend zwemvest. Als we gaan zwemmen ook. Omdat een nat zwemvest niet fijn is om te dragen, hebben we daarom een reserve zwemvestje mee voor het zwemmen. Dan kan er altijd eentje te drogen worden gehangen.

Je ziet soms ook peuters met een automatisch reddingsvest rondlopen. Dat is ongetwijfeld comfortabeler dan zo’n oranje ding. Maar als het automatische vest onverhoopt niet wordt opgeblazen, zouden ze dan wel op tijd aan het koordje kunnen trekken? Als ouder weet ik 1 ding: je doet wel je best om altijd je kind in het oog te houden, maar zodra het er meer zijn lukt dat gewoon niet meer. Een oranje vest doet het gelukkig altijd, mits je natuurlijk ook de kruisbanden goed vastmaakt en aantrekt. ‘Je kunt een keertje kijken tijdens het zwemmen of je kind goed boven blijft drijven met vest aan’ is een gouden tip die wij van iemand ooit gekregen hebben (en die wij bij deze graag doorgeven). Dan merk je meteen hoe belangrijk die kruisbanden zijn.

Ondanks alle voordelen van oranje zwemvesten voor jonge kinderen is er toch een belangrijk nadeel: er zit geen haak aan voor de lifeline. Wij zijn gewend om bij flinke helling of golven een lifeline te gebruiken. Zowel voor onszelf als voor de kids. En die lifeline kun je eigenlijk niet veilig aan zo’n oranje vest vastmaken. Dus voor onze zeereis in 2018 hebben wij toch ook voor de jongste een automatisch reddingsvest aangeschaft. Hopelijk heeft hij daarnaast ook eindelijk zijn zwemdiploma gehaald tegen die tijd…

Zie voor meer informatie over zwemvesten: knrm folder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.