Lieren schoonmaken

De boot eenmaal te water, dan kun je lekker ontspannen?! Maar voorlopig hoeven wij ons niet te vervelen, er zijn nog genoeg kleine klussen te doen. Tijdens de aankoopkeuring werd al verteld dat de lieren nog wel een keer schoongemaakt mochten worden. Van binnen, wel te verstaan. Maar hoe begin je daaraan? We hadden eerst geen idee, maar google weet raad:

How to service a Lewmar Ocean Winch

In deze handige video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n lier uit elkaar haalt, schoonmaakt en weer in elkaar moet zetten. Dit leek een leuke en nuttige klus voordat we aan onze zee-zeiltocht zouden beginnen.

Zelf een Lewmar lier schoonmaken

De video duurt 6 minuten, maar onze lieren waren zo vies van binnen met aangekoekt vet en vuiligheid dat het schoonmaken maar liefst 2 uur per lier (!) duurde. En dat was niet omdat het zo moeilijk was…. Met zijn tweeën kon het binnen een uur, maar veel sneller ging het toch niet om alles eruit te peuteren en te borstelen. Wanneer zou dit voor het laatst door iemand gedaan zijn? Het eindresultaat was wel erg mooi: soepel lopende lieren die vooral veel minder ratelen. Hopelijk is het de volgende keer minder vies en dan is dit vast een klusje van niks!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.