Handige tips voor in de kajuit

Een groot deel van de tijd op de boot breng je door binnen, in de kajuit. En dat geldt al helemaal voor de kinderen. Dus het loont wel de moeite om ook daar de boel een beetje op orde te houden. De volgende nuttige tips wil ik met de lezers delen:

de waterstofzuiger

De C36 heeft een doorgestoken mast. Hierlangs lekt regenwater via de kajuit in de bilge. Dit klinkt misschien niet fris, maar in de praktijk valt dit alleszins mee. Zolang je de bilge maar regelmatig even leegpompt. En eventueel eens een paar druppels chloor erbij doet. Maar je blijft toch zitten met een deel water dat slecht weg te pompen is; alleen door dweilen is alles echt droog te krijgen. Onlangs lazen we dat een waterstofzuiger hierbij kon helpen. We vonden een klein model (POWX320-800Watt), dat zelfs onder de bank kan worden opgeborgen. Je kunt er nat en droog mee stofzuigen. Misschien ook maar eentje voor thuis kopen?

reparatie van boot gordijntjes

In de C36 zitten diverse “Oceanair pleated shades”, een soort horizontale vouwgordijntjes. Deze vouw je uit en maakt de onderzijde vast aan de wand met klittenband. Helaas heeft de zachte kant van het klittenband in de loop van de jaren de geest gegeven, dus moesten we dit eraf halen en vervangen. (Of natuurlijk nieuwe shades installeren, maar dat vonden we geen duurzame oplossing.) Bij de HEMA is nieuw klittenband te krijgen, met een plakstrip te bevestigen. De plakstrip zelf laat gemakkelijk los, dus je zult het vast moeten naaien. Dat is even een klusje, je zult de baleinen van onderen eruit moeten halen of alleen de buitenste 2 randen stikken. Door de lijmlaag gaat dat met de hand erg lastig; ook onze naaimachine heeft er 2 naalden op gebroken. Onze laatste oplossing is echter verrassend eenvoudig en snel: een tube textiellijm (ook van de HEMA); gewoon op de klittenband plakstrip en de shade aanbrengen – even aan de lucht drogen – goed aandrukken en klaar!

Afbeeldingsresultaat voor textiellijm hema

een voordelige oplossing voor boot onderlakens

Passende onderlakens voor bijvoorbeeld de voorhut (3-hoekig bed) zijn op diverse plekken te krijgen. Maar voor een stukje katoen vind ik de prijzen exorbitant. Dat moet toch ook anders kunnen… Vorig jaar heb ik bij de Zeeman heel simpele witte lakens gevonden van 240x250cm. Dit is precies breed en lang genoeg voor de voorkooi. Maar na een partijtje hutten bouwen door de jongens kan ik elke avond het bed weer opnieuw opmaken omdat alles verschoven is… Een verbeterde oplossing heb ik gevonden in twee kleine stiknaadjes, die ik gewoon simpel met de hand erin genaaid heb op de hoekpunten bij het hoofdeinde. Het hoofdeinde blijft nu gewoon op de juiste plaats zitten; en er is voldoende omslag richting voeteneinde waardoor het laken daar ook op de goede plaats blijft. Tip: leg de kussens op een (schone) steiger, vouw het laken er netjes omheen en tape de hoeken vast. Het laken met tape kan mee naar huis, en op de plek van het tape kun je dan later rustig de naadjes stikken. Kies geen jersey lakens, maar gewoon de ouderwetse katoenen want die blijven beter liggen.

een onwaarschijnlijk afwasteiltje

Voor het doen van de afwas kun je een stopje in de afvoer zetten, maar helaas lopen bij ons alle 3 (!) de aanwezige stopjes door. Dus OF je doet heel snel de afwas, OF je moet steeds water bijvullen. Niet erg handig allemaal, vaak is (warm) water tenslotte beperkt voorradig. De oplossing voor dit probleem kwam uit onverwachte hoek. Na het klussen van het voorjaar hadden we opeens een ongebruikte verfbak over. Deze is rechthoekig en lekker diep, precies pas voor onze gootsteen. En het beste nieuws: 1,50 eu bij de watersportwinkel ?  Daar was ik dus al een jaar naar op zoek geweest!

Afbeeldingsresultaat voor verfbak groen

oordopjes tegen zeeziekte

Nog een laatste tip: oordopjes mogen niet ontbreken in je scheepsinventaris. Niet alleen kunnen ze je nachtrust ten goede komen (klapperende lijnen, piepende stootwillen, klotsend water of gewoon gesnurk) maar ze helpen ook tegen zeeziekte. Dat een oordopje in een van beide oren tegen zeeziekte helpt klinkt misschien ongeloofwaardig, maar we hebben inmiddels zelf kunnen ondervinden dat het ECHT helpt. De theorie erachter is dat je zeeziek wordt doordat de informatie van ogen en evenwichtsorgaan (in het oor) niet met elkaar ‘matcht’. Door in 1 oor een dopje te doen, zouden je hersenen denken ‘er is iets mis met de oren, want ik krijg verschillende informatie. laat ik het dan allemaal maar negeren’. Hierdoor neemt de zeeziekte af. Gewoon een keer proberen kan geen kwaad zou ik zeggen…. voor ons in elk geval een goede investering die op dit lijstje niet mag ontbreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.