Fonteinkruid is weer terug!

Het is weer zover: door de warme temperatuur van het water is er in 2018 weer volop fonteinkruid in het westelijk Markermeer en Hoornse Hop. Bij weinig wind (zoals afgelopen zondag) steken de toppen op veel plekken zelfs boven het wateroppervlak uit. Er zit niets anders op dan dit gebied de komende maanden letterlijk te ‘omzeilen’ ben ik bang. Want na een ochtendje varen hadden we al een flinke oogst bladgroente aan het roer hangen….

Fonteinkruid 2018

De overlast van fonteinkruid is in 2018 voor de watersport dus weer volop aan de orde. Er wordt geïnvesteerd in het opruimen van de waterplanten, maar dit is slechts symptoombestrijding. Ook het uitdiepen van vaarwater zal tijdelijk wel effect hebben. Maar de enige echte oplossing lijkt het zorgen voor meer verversing van het water. Want op dit moment is ook een groot gebied van 3 meter diep al tot de oppervlakte begroeid met fonteinkruid (eigen waarneming)…

Waterplanten Markermeer

Tot de tijd dat er structureel iets aangepakt wordt is het dus: opletten geblazen! Vorig jaar was de gratis app voor het melden van waterplanten (wier radar) in gebruik, waarmee je een beeld kon krijgen van de overlast op verschillende plaatsen op IJsselmeer, Markermeer en Gooimeer. In de praktijk komt het erop neer dat je hele gebieden zult moeten mijden, want precies om een veld heen varen op basis van een mobiele app gaat natuurlijk niet. Maar als we met zijn allen de overlast goed in kaart brengen, krijgt het allicht sneller de aandacht die het verdient!

Maaien van zeewier

Tot slot nog een grappig filmpje dat ik op gestuurd kreeg: zo ruimen ze zeewier (‘algues sargasses’ of ‘sargassum seaweed’) op aan de andere kant van de wereld. Maar of het ook werkt bij fonteinkruid…? ?

 

Voor de actuele waterplanten-situatie op het Markermeer, zie de meest recente pagina 2019

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.