Enkhuizen

Onze favoriete bestemming voor in een weekend is toch wel Enkhuizen. De stad Enkhuizen kent meerdere havens, met elk hun eigen mogelijkheden. Zijn we er pas na 17.00u, of staat er meer wind, dan kiezen we voor de Gemeentehaven. Hier kun je in de beschutte havenkom zelf een plekje uitkiezen naast een andere boot. Er is meestal voldoende ruimte om nog even opnieuw aan te varen als dat nodig is (als de eerste poging om langszij te gaan niet meteen lukt). Nadeel: het is er vaak druk en je hebt dus mensen die over je boot naar de wal lopen (en dat moet je zelf ook). Voor kleine kinderen is het lastig om zelfstandig de kade op te klimmen, omdat deze hoog is. Er is geen speelgelegenheid, wel een toiletgebouw (pasje of kleingeld nodig). Diverse eetmogelijkheden in de buurt; naast het toiletgebouw is een snackbar voor kibbeling! Voor bemanningen die willen gaan stappen is dit een ideale plek om aan te meren. Zie https://www.enkhuizen.nl/havens . Betalen voor de overnachting doe je in het sanitairgebouw.

Ingang Gemeente Binnenhaven.

Als het lekker weer is en we zijn op tijd, dan gaan we naar de Compagnieshaven in Enkhuizen. Dat het tijdstip van binnenkomst een rol speelt heeft alles te maken met de breedte van onze boot; na sluitingstijd van het havenkantoor (17.00u) kun je via een automaat wel vrije ligplaatsen vinden, maar je kunt niet op breedte zoeken. Een alternatief is aan de wachtsteiger gaan liggen, maar die is meestal vol en door de felle verlichting en alle mensen die langslopen lig je ’s nachts niet erg rustig. Je kunt natuurlijk vooraf ook even bellen om een plekje aan te vragen. Normaal gesproken (voor 17.00u dus) vaar je linksom de haven in, en staat de havenmeester aan stuurboordzijde op een ponton een plekje toe te wijzen aan alle binnenkomende jachten. Dit is erg prettig omdat je dus niet eerst hoeft aan te leggen en het kantoor moet opzoeken voor een ligplek. Goed systeem!

Hoofdgebouw van de Compagnieshaven, met vooraan de brandstof- en meldsteiger.

We hebben eigenlijk maar 1x het bordje VOL gezien bij de ingang. Toen hebben we geprobeerd voor anker te gaan in de havenkom…. om een halfuur later tijdens de welverdiende borrel opeens richting buurman te drijven! Een tweede ankerpoging, weer volgens het boekje uitgevoerd, lukte ook niet. Omdat wij geen reserveanker hebben, zijn we toen alsnog ergens langszij gaan liggen. Dus dat ankeren proberen we daar niet meer…

 

De faciliteiten in de Compagnieshaven, naast sanitair zijn oa : wasserette, winkeltje met vers brood, brandstof, technische ondersteuning, zeilmakerij, kraan, omheinde speeltuin, restaurant/bar. Zie ook http://www.compagnieshaven.nl/. Kijk hier voor een promotiefilmpje van deze haven.

Een andere reden om voor deze haven te kiezen is de directe nabijheid van de diverse restaurantjes in de stad, en niet te vergeten het Zuiderzeemuseum. Met de wisselende tentoonstellingen is daar voor ons altijd wel iets leuks te zien of te doen; ook een aanrader bij slecht weer! Zie http://www.zuiderzeemuseum.nl/ .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.