Een nieuwe naam!

Afgelopen weekend is het er uiteindelijk toch van gekomen: onze boot heeft nu een nieuwe naam gekregen! Wat een simpel klusje lijkt, blijkt nog best wat voeten in de aarde te hebben. Want waar moet de nieuwe naam op de romp komen, welk lettertype en hoe groot?

Plaats van de naam op de boot

Tijdens het winterklussen hebben we een voorraad foto’s aangelegd waarmee we heerlijk konden fotoshoppen. Is de naam mooier bij de boeg, of toch beter wat meer achterop? Door de naam op de boeg te zetten, gaat deze visueel (nog) meer naar voren hangen, hebben we ergens gelezen. Dat dan beter maar niet doen ….

Op de romp bij het achterraampje leek een mooie plek, maar daar staat al in blauwe letters ‘Catalina’. Het leek ons wel chique om dan hetzelfde lettertype te gebruiken voor de naam. Met behulp van een font-herkennings-programma vonden we een lettertype dat hier erg op leek: Zurich italic. Dit lettertype konden we uploaden op de website van cheapplakletters en daar de naam in nagenoeg dezelfde kleur blauw bestellen. En eerlijk is eerlijk: de naam was snel geleverd, maar heeft bij ons wekenlang in huis gelegen.

Boot hernoemen

Waarom heeft het dan zo lang geduurd voor die nieuwe naam erop zat? Omdat … we een een ont-doop- en een doop-ceremonie wilden uitvoeren! Zaterdag hadden we alles geregeld: een tekst gevonden die we konden uitspreken voor de hernoeming (+ fles champagne); de plakletters, tape, ontvetter, meetlint en rakel; en tenslotte weer een fles champagne en de formule voor de scheepsdoop. De letters hebben we volgens de instructie van de website aangebracht, en volgens een tip uit het tijdschrift Zeilen 1 voor 1 aangestreken (het waren grote letters, anders lukte het niet zonder luchtblazen). Terwijl ik na het aanbrengen van de letters de jongens ging halen heeft de schipper online de marifoon roepnaam gewijzigd bij het agentschap telecom  (niet vergeten!). Daarna heb ik in bijzijn van schipper en bemanning de tweede fles champagne over de boeg gegoten (oh, dat rook lekker!) onder het uitspreken van: “Hierbij geef ik dit schip de naam Moby-Dick. Dat hij altijd goede wind, plezierige golven en een beschutte haven moge vinden. En moge zij veel geluk brengen aan eenieder die met haar zeilt.”

Eerste keer met nieuwe naam eropuit!

Wij zijn zelf erg tevreden over de kwaliteit van de plakletters. Het was nog wel even een lastig klusje om ze er netjes op te krijgen zo in een wiebelend bijbootje, en het duurde ook vrij lang. Als je ook zoiets van plan bent te gaan doen, neem er dan vooral voldoende tijd voor. Het is zeker niet iets om even tussendoor te doen (maar dat geldt voor het meeste klussen aan de boot, weet ik inmiddels)…..

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.