Een nieuw reddingsvlot, kopen of huren?

Safety first!

Een van de vele voorbereidingen die we willen treffen voor het nieuwe zeilseizoen heeft te maken met het reddingsvlot. Er is een vlot aan boord, gelukkig nooit gebruikt voor zover wij weten. Maar al een tijdje niet gekeurd. En bovendien voor 4 personen bedoeld. De jongens zijn nu nog niet zo groot, maar het lijkt mij nogal krap. Bovendien, wie weet vaart er wel eens iemand mee… en over een paar jaar zal het sowieso echt niet meer passen met ons gezin.

Wat zullen we doen? Dit vlot voor nog een paar jaar herkeuren, een groter vlot kopen of er eentje huren elke vakantie? Of hebben we misschien wel genoeg aan de dingy?

Het ‘oude’ reddingsvlot.

Het huidige vlot is al wat ouder. Op internet vind je talloze filmpjes van oude vlotten die probleemloos opblazen, wanneer zij in het water worden gegooid. Ook zijn er vele meningen te vinden van mensen die verkondigen dat die vlotten dus best wel zonder keuring kunnen en gerust kunnen worden gebruikt na de garantietermijn. Maar mijn bezwaar is: dat is nog geen bewijs dat alle oude vlotten altijd zullen opblazen, en opgeblazen blijven. En als het om veiligheid gaat moet je het óf niet doen, óf je moet het goed doen. Half veilig = niet veilig. (Wat overigens weer iets anders is dan onveilig.)

Een keuring, met alle kosten die daarbij komen (vervanging van vacuumtas, pijlen etc) schatten wij in op circa 300 euro, misschien wel meer omdat ons vlot wat ouder is en jarenlang niet gekeurd. En stel dat we het laten keuren, dan weten we niet zeker of het wordt goedgekeurd….

Dus ons nieuwe vlot moet gekeurd zijn en binnen de garantietermijn vallen. Ook willen we een vlot in een kist, dus niet in een tas. Dat lijkt ons wat te kwetsbaar. Een nieuw 6-persoons vlot is prijzig, misschien is er via marktplaats een te vinden? Ondanks weken zoeken kwam er weinig geschikts voorbij. Veel oude en niet recent gekeurde vlotten. Tweedehands maar wel recent gekeurde vlotten die door een keurmeester werden aangeboden; dat gaf ons toch een raar gevoel. En een tweedehands ongekeurd vlot kun je misschien voor een goed prijsje kopen, maar wie zegt dat deze wordt goedgekeurd? Dan is het potentieel wel een dure maar waardeloze aanschaf….

En de rubberboot dan, kunnen we die niet gebruiken als vlot? Voor zover wij inmiddels begrijpen, heeft een reddingsvlot een soort anker waardoor deze een erg laag zwaartepunt heeft en veel minder gemakkelijk omslaat dan een rubberboot. Een reddingsvlot heeft daarnaast een tent ter bescherming, hetgeen de rubberboot mist. Dus, behalve dat onze dingy ook niet groot genoeg is voor 5 personen, is deze sowieso niet geschikt voor een taak als reddingsvlot. Zelfs niet als we een goed gevulde grabbag meenemen.

Gaan we dan kopen of huren? Zoals wij het inschatten moet een vlot elke 3 jaar gekeurd worden, en de kosten komen omgerekend neer op 100 euro per jaar. Een vlot zou een garantietermijn van 12 jaar hebben, dus de afschrijving van de aanschafkosten is ook ongeveer 100 euro per jaar. Kun je voor dit bedrag (200 euro) een vlot huren? We vonden een prijs van 10-15 euro per dag voor een 6-persoons vlot. Al met al lijkt het dus voordeliger om te kopen als je meer dan 2-3 weken per jaar een vlot op de boot wilt hebben als reddingsmiddel.

Na wat zoeken vond onze schipper een gunstig geprijsd vlot van het merk Arimar (SeaWorld/Offshore 6p) bij een watersportwinkel. Deze is 1 jaar oud, en we kregen dus wat korting (omdat ‘ie over 2 jaar alweer gekeurd moet worden). We kunnen dus voorzien van een nieuw vlot erop uit trekken dit jaar. Dat geeft een veilig gevoel!

Tot slot wil ik jullie een opmerkelijk detail niet onthouden. Het oude 4 persoons Plastimo vlot weegt 23 kg (inclusief container); het nieuwe Arimar vlot weegt, inclusief container, maar liefst 33 kg! Blijkbaar is de gewichtstoename per 2 personen ongeveer 10kg vlot met inhoud. Dat maakt dit vlot wel wat lastiger weg te stouwen in de bakskist, maar we gaan het zien…..

Nog een informatieve link met nuttige overwegingen vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.