Dekdoorvoeren van verstaging kitten

Als je verstaging door het dek heen loopt, is er altijd een risico op inwateren. Dit kan als gevolg hebben dat er onherstelbare schade optreedt aan het dek, bijvoorbeeld wanneer de balsa core (de houten tussenlaag die het dek zijn stevigheid geeft) gaat rotten. Hoe dat eruit ziet, kun je hier zien.

Kit vervangen bij verstaging

Het is dan ook zaak, om goed in de gaten te houden of er tekenen zijn van inwatering. En liever nog, om preventief onderhoud te plegen. Bij de Catalina 36 zijn 6 dekdoorvoeren in de kajuit te zien (1 in toiletruimte, 3 in de leefruimte en 2 in schot tussen toilet en leefruimte / schot bij kast met schuifdeur). Tijdens de grote schoonmaak viel het mij dit voorjaar op dat bij enkele daarvan spoortjes roest te zien waren. Of er de afgelopen 20 jaar al eens naar de dekdoorvoeren was gekeken, is helaas niet te achterhalen. Dus we besloten zelf aan de slag te gaan. Het is geen klus waarvoor je heel erg technisch hoeft te zijn, maar reken er wel op dat je met 2 personen 2 uur bezig bent met elke doorvoer afzonderlijk. Om een indruk te krijgen van deze klus, heb ik de verschillende stappen op een rijtje gezet. Handig, als je zelf aan de slag wilt gaan!

Planning

Kies een dag met droog weer en niet te harde wind. Je zult immers steeds een stag los moeten draaien, en de kit moet kunnen drogen. Kies als eerste doorvoer eentje die makkelijk bereikbaar is.

Benodigdheden

 • heel veel keukenrol
 • sika kit (zeewaterbestendig vulmiddel); kies bij voorkeur een UV-werende variant voor kit bovenop het dek
 • kitspuit
 • afplaktape (duct-tape en goed verwijderbaar tape)
 • diverse schroevendraaiers
 • smal plamuurmes, beitel
 • terpentine
 • schuurpapier
 • verfbrander

Stappenplan losmaken en kit verwijderen

 1. Markeer met duct-tape tot hoe ver het draad van de betreffende stag is aangedraaid. In ons geval is dat buiten, aan dek, onder een beschermende stalen cilinder (die til je omhoog, zodat je het tape op de juiste plek kunt plakken). Zo weet je straks weer hoe ver je de stag moet aandraaien. De lengte van elke stag is immers van belang voor een juiste en veilige positie van de mast.
 2. Nu verwijder je de borgpen en draai je de stag los. Als er voldoende ruimte is, kun je de stag losmaken van de onderplaat.
 3. Verwarm nu voorzichtig de metalen onderdelen aan dek met de verfbrander. De kit wordt zacht, je kunt de dekplaat en de bouten nu voorzichtig proberen te verwijderen. Let op: de verfbrander op een onderlaag neerleggen die tegen hitte bestand is, niet op het dek! De bouten, ringetjes en de dekplaat kunnen ook (heel) heet worden!
 4. Vervolgens binnen verder gaan. Het is handig als iemand van boven druk uitoefent op de dekdoorvoer, terwijl binnen de ander voorzichtig (!) de onderzijde verwarmt en loswrikt met beitel/schroevendraaier/plamuurmes. De dekdoorvoer zal uiteindelijk naar binnen vallen als de kit los is. Er zit dan een flink gat in het plafond!
 5. Verwijder alle oude kitresten van binnen, van buiten en in het gat zelf. Maak ook de dekdoorvoer zelf, de bouten, moeren en ringetjes schoon. Hiervoor kun je het plamuurmes gebruiken, doekjes met terpentine en bij oppervlakkige roest ook voorzichtig een stukje schuurpapier. Controleer in het gat wat de conditie is van de balsa laag. (Is deze zompig, donker en nat? Dan is het tijd om een expert erbij te halen.)

Stappenplan kit aanbrengen en stag terugplaatsen

 1. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, neem je nu even de tijd om de doorvoer terug te plaatsen (zonder kit) inclusief de dekplaat en bouten/ringen buiten. Je kunt nu alles afplakken met verwijderbaar tape, zodat de kit eenvoudiger weg te halen is. Plak ook de bovenzijde van de doorvoer zelf af (het gedeelte dat uit het dek steekt).
 2. Maak alles weer los, en breng een ruime laag sika kit aan in de schroefgaten van de bouten (buiten) en op de bouten zelf. Plaats bouten met ring op hun plaats. Breng vervolgens een dikke laag kit aan op de dekplaat binnen en steek de doorvoer omhoog, door het gat. Deze kan nu vastgedraaid worden met de moeren. Als het goed is, komt er overal een overmaat kit tevoorschijn.
 3. Ga nu naar buiten, en vul met kit van bovenaf het gat op rond de doorvoer. Breng ook kit aan op de plek waar de dekplaat komt, en in de schroefgaten van de dekplaat. Alles weer stevig vastdraaien en de stag weer op spanning brengen.
 4. Kitresten verwijderen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.