Bootonderhoud in het voorjaar (3)

Eindelijk mooi weer! We hebben er een tijdje op gewacht dit jaar, maar nu was het toch zover: een mooi zonnig weekend..! Ideale omstandigheden voor het aanbrengen van de harde anti-fouling.

Volgens de verpakking van de 2-componenten epoxy-laag was het nodig om te werken bij 15-25C en moest het schilderwerk minimaal 48 uur droog blijven om uit te harden. De vooruitzichten waren dit weekend prima, dus zaterdagochtend vroeg zijn we richting werf getogen met vele liters antifouling, verfbakken, rollers etc. Voordat we konden beginnen moesten de laatste plekjes geschuurd worden (na het opvullen van vorige week) en de gehele onderkant stofvrij worden gemaakt. Toen we juist de verf wilden gaan mengen, bleek de buurman zijn boot met een hogedrukreiniger te willen afspuiten. Door tussenkomst van de havenmeester kon dit voorkomen worden, gelukkig.

De eerste laag … niet echt dekkend!

Toen we aan de slag konden (het was inmiddels 10.30u) was het duidelijk dat dit een lange dag ging worden. Elke liter verf die gemixt werd, moest volgens de bijsluiter binnen 30-40 minuten op de romp worden aangebracht. De eerste laag wilde niet zo lekker blijven ‘plakken’ en dat vertraagde ons werk, maar de voorraad was wel binnen de tijd opgebruikt. Een tweede liter was precies voldoende om de rest te voorzien van een eerste laag. Als met al kostte het ons steeds 2 liter en 1,5 uur om de romp van een nieuwe laag te voorzien.

Vier lagen later was het inmiddels half zeven in de avond. Het parkeerterrein was nu nagenoeg leeg en het begon af te koelen. Helaas: de accu van de auto was leeggelopen! Met hulp van onze startkabels en een vriendelijke Duitse heer konden we toch nog snel richting KFC rijden.

De vierde laag zit erop!

Wat ging er goed:

  • de verf was makkelijk te mengen en tijdig te verwerken met 2 personen per liter
  • kleine oneffenheden werden mooi opgevuld
  • afplaktape op de waterlijn (een week eerder aangebracht) kon netjes verwijderd worden
  • dieptemeter, snelheidsmeter en schroef(as) netjes kunnen afplakken

Wat kan er beter:

  • schildersplastic werkt niet handig bij wind, beter een zeil neerleggen
  • sommige rollertjes gaven pluizen af
  • snel druipers bij niet in 2 richtingen (of te dik) aanbrengen
  • nog meer verfbakken en mengkuipen nodig, voor elke laag nieuwe gebruiken!

Je zou zeggen: fijn, het is nu af! Maar deze week wordt de boot nog even ‘omgebokt’ zodat we onder de stempels kunnen schuren en verven. Ik schat in dat we heel komend weekend nog wel nodig hebben om de laatste stukken af te ronden. Bovendien moet het bovenwater-gedeelte nog in de wax gezet worden. Dus wordt vervolgd…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.