Bootonderhoud in het voorjaar (1)

Al vele jaren lang is het voor ons vaste prik aan het begin van het jaar: de boot moet weer voorbereid worden op een nieuw zeilseizoen! In de winter hebben we schoten en vallen van boord gehaald en, indien nodig, gewassen (gewoon in de wasmachine). De kussens zijn nagekeken en vuile hoezen zijn gereinigd. Ze staan al veel te lang in de garage ruimte in te nemen, dus het is tijd dat ze weer teruggaan naar de boot.

Maar voordat het zover is, moet de anti-fouling vernieuwd worden zodat de boot ook weer te water kan worden gelaten met een frisse laag. Dat betekent: op een parkeerterrein vol boten onder vaak niet ideale condities aan de slag. Gewapend met grondzeil, krabbers en dit jaar ook een oude stofzuiger, trekt manlief er dan in een weekend op uit. Hoe zou de onderkant eraan toe zijn? Dit was de eerste keer dat hij minitieus het onderwaterschip zou bestuderen. Het bleek gelukkig alleszins mee te vallen. Alleen bij het roer waren wat blazen te zien, osmose? Toen deze waren uitgekrabd rook het wel een beetje zuur, maar de plekken waren beperkt tot de buitenstel epoxylaag en niet in de gelcoat gedrongen. Goed uitkrabben en aan de lucht laten drogen dan maar.

Verwijderen van de oude anti-fouling.

De binnenkant van de boot lag er ook goed bij; alleen de natte cel deed zijn naam eer aan zullen we maar zeggen. De luchtcirculatie was daar blijkbaar niet optimaal geweest en er moest wel even wat schimmel worden weggepoetst. Vanwege de doorgestoken mast loopt er bij elke regenbui via de mast water in de bilge. Hoe vol zou deze staan? Inderdaad waren er wel de nodige liters regenwater in de bilge gelopen, maar het viel alleszins mee. Het water kon automatisch worden weggepompt. Toen viel op dat de accuspanning wel erg laag was…. bleek de radio op standby te hebben gestaan sinds de boot uit het water getakeld was. Men was namelijk vergeten om de hoofdschakelaar uit te zetten na het uit het water halen van de boot! Het is niet zo goed voor de conditie van de accu’s als deze langere tijd diep ontladen zijn, dus deze moesten worden aangesloten op de druppellader. Een stopcontact was gelukkig NET bereikbaar voor onze kabel.

Inmiddels was het weer verslechterd en verder werk aan het onderwaterschip niet meer mogelijk… maar ook verre van gereed. Dus dat wordt weer verder klussen in een volgend weekend…..

Krabber kan worden bevestigd op de stofzuigerslang.

Onze to-do-list voor de komende weekend(s):

  1. Verder afkrabben onderwaterschip
  2. Opschuren onderwaterschip
  3. Anti-fouling aanbrengen (welke soort? hierover later meer)
  4. Bovenwaterschip in de was zetten

We zullen jullie op de hoogte houden van het eindresultaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.