Balsa core rot

Repareren van de onderzijde van de bakskist, zouden wij dat zelf kunnen?

Tijdens het bezichtigen van de boot was het ons al opgevallen: aan de onderzijde zag het deksel van de ankerkist er wat merkwaardig uit. Het dek aan de bovenzijde van het deksel was onbeschadigd, maar aan de onderzijde waren twee halfronde groeven te zien, die parallel liepen aan de uitsparing voor de ankerlier. Onze vermoedens werden bevestigd door de inspecteur, het ging hier inderdaad om een verrotte balsa core. Waarschijnlijk veroorzaakt doordat de uitsparing voor de lier aan de onderzijde van het deksel niet gelijkmatig aansloot op de ondergrond. Bij belasting van bovenaf (op deksel staan, lopen) kan de onderzijde dan beschadigen. Doordat de boeg niet de meest droge plek van een schip is, komt er dan vroeg of laat altijd wel water bij. Gevolg: alles wat niet tegen water kan (zoals balsa hout) gaat rotten.

Wat is balsa hout en waarom zit het in mijn dek? Balsa hout is een lichtgewicht houtsoort dat in veel dekken van zeiljachten is verwerkt. Ten eerste om het dek van fiberglas / polyester te verstevigen (sterkte en stijfheid), ten tweede om kosten te besparen. Een dek van alleen fiberglas zou teveel flexibiliteit hebben om over te lopen, tenzij je dit met veel extra lagen polyester of op een andere manier zou verstevigen. Balsa hout heeft hiervoor de vereiste eigenschappen en is bovendien licht van gewicht. Bovendien is het steviger dan kunststof (foam) alternatieven en bindt makkelijker aan de fiberglas laag dan de genoemde kunststoffen. Door het gebruik van balsa krijg je een flexibele maar toch sterke laminaatverbinding. Zolang er maar geen water bij komt is er niets aan de hand. Maar balsa blijft een organisch materiaal (hout) dus dat kan rotten. Bij contact met water neemt het zoveel op dat het compleet vergaat. Het dek moet dan vervangen worden!

Deksel van de ankerkist met beschadigingen.

Onze ankerkist had dus een nieuw deksel nodig. Het leek ons nog wel haalbaar om zelf het aangedane balsa te verwijderen en door epoxy te vervangen. Thuis in de tuin eerst maar eens met een schroevendraaier erin prikken. Gaatjes wat groter gemaakt; er kwam volledig verzadigde bruine ‘houtspons‘ en water uit het gat. Het hield maar niet op; op sommige plaatsen zat alleen nog maar lucht tussen de bovenste en de onderste fiberglas laag….. het was veel erger dan we vooraf hadden ingeschat.

Onderzijde eruit gefreesd en leeggekrabd. Je ziet de bruine kleur van de balsa core nog zitten.

Uiteindelijk besloten we de complete onderzijde van het deksel er maar uit te frezen zodat we goed erbij konden om alle balsa-restanten weg te schrapen. Flink laten drogen natuurijk. Daarna is er in twee lagen een epoxy mengsel in gegaan (universele epoxyhars en epoxyverharder), met een soort speciale filler genaamd ‘witte microballoons’. Veel bruikbare informatie en de benodigdheden voor deze klus vonden we op de site van polyestershoppen.nl.

Na de reparatie.

De onderzijde is er toen weer tegenaan geplakt (in de hars) en de uitsparing voor de ankerlier is wat verruimd. Ja, uiteindelijk is dit nog wel een heel project geworden, maar het resultaat is weer erg stevig. Oordeel zelf… en ja, je kunt de reparatie wel zien (maar het is de onderzijde van de klep natuurlijk…)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.